23948sdkhjf

Europæisk elektronik forgifter miljøet i Ghana

I en ny rapport dokumenterer Greenpeace, at elektronisk affald fra Europa, USA og Japan forurener miljøet i Ghana. Børnearbejdere udsættes for farlige kemikalier, når gamle computere og TV-apparater dumpes på lossepladserne, efter at være sendt til Ghana under falsk varebetegnelse som "genbrug".
Greenpeaces analyser af jord og sediment udtaget fra to elektroniklossepladser i Ghana har afsløret en kraftig forurening med farlige kemikalier. Rapporten "Chemical contamination at e-waste recycling and disposal sites in Ghana" viser i hvor stort omfang genbrug og udsmidning af elektronisk affald fører til forurening af miljøet i Ghana.

Greenpeace har dokumenteret forholdene på to elektroniklossepladser – en på Agbogbloshie-markedet i hovedstaden Accra, centeret for genbrug af elektronik i Ghana, og en i byen Korforidua. Med på turen var en videnskabsmand, der tog prøver fra åbne afbrændingssteder på begge lokaliteter samt fra en lavvandet lagune ved Agbogbloshie.

Nogle af prøverne indeholdt giftige metaller i mængder hundrede gange højere end de niveauer, der måles i uberørte jord- og sedimentprøver. Andre kemikalier såsom phthalater, der er kendt for at kunne forstyrre den seksuelle reproduktion, blev fundet i de fleste prøver. En prøve indeholdt også et højt niveau af klorerede dioxiner, der kan fremkalde kræft.

- Mange af de kemikalier, der frigives, er meget giftige. Nogle kan påvirke udviklingen af børns kønsorganer, mens andre kan påvirke udviklingen af hjernen og nervesystemet, siger Henrik Pedersen, miljøbiolog hos Greenpeace og fortsætter.

Containere fyldt med gamle og ofte ubrugelige computere, skærme og TV-apparater, herunder fra producenter som Philips, Sony, Microsoft, Nokia, Dell, Canon og Siemens, ankommer i Ghana fra Tyskland, Korea, Schweiz og Holland under falsk betegnelse som ”genbrugsmaterialer”. Størstedelen af containernes indhold ender på Ghanas lossepladser, hvor det bliver knust og brændt af arbejdere. Disse er ofte børn, der nogle gange kun bruger deres bare hænder i dette arbejde.

Kilde: Greenpeace - http://www.greenpeace.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.083