23948sdkhjf

- Vi har sprunget over, hvor gærdet er lavest

Louis Poulsen har på kort tid udviklet og opdateret en historisk lampe, der snart kaster LED-lys over historisk torv i Viborg.
Når Nytorv i Viborg om få dage står klar efter længere tids renovering, vil det være med de gode gammeldags Viborglamper af støbejern og kobbertag. Standerne er sat op, og lampehovederne til de godt 12 lamper følger efter i næste uge. Lamperne er dog ikke som tidligere installeret med glødelamper, men med LED-belysning i stedet.

Redesignet af Viborglampen er resultatet af et tæt samarbejde mellem Louis Poulsen og Energi Viborg Elteknik. I en periode på blot tre måneder er skabt en unik kombination af gammel lampedesign og ny energibesparende teknik. Løsningen tager udgangspunkt i Louis Poulsens eksisterende kontorloftlampe ”Circle”, som er modificeret, gjort tæt og på anden vis tilpasset omgivelserne og krav til lav blænding og høj effektivitet.

- Det er gået tjept, fordi vi har taget udgangspunkt i en teknik, vi kendte. Circle har en LED motor og afskærmning, de kunne bruge. Vi har sprunget over hvor, gærdet er lavest, siger key account manager Ole Bjerggaard fra Louis Poulsen, til Electronic Supply.

Designet er lavet, så LED-belysningen sidder skjult i toppen af lampen, men det giver alligevel et meget flot skær i lampen samtidig med, at den funktionelt giver det korrekte lys til gaden.

Klar til at tage en del af markedet
Udbredelsen af lamperne kræver på grund af design og anvendelse investeringer i en anden størrelsesorden, end man tidligere har set kommuner give sig i kast med. Udskiftning af gammel gadebelysning har hidtil været fokuseret i industriområder og ældre boligområder, hvor man har kunnet tage tusindvis af lamper og sikre store besparelser.

- Det er først nu, at man visse steder kommer til bycentre og parker, hvor besparelserne er mindre og designværdi er vigtigere. Dermed bliver det dyrere, vurderer Ole Bjerggaard og understreger, at Louis Poulsen er klar til at tage sin del af markedet.

Selvom det pr definition ikke har udgjort meget af omsætningen, forventer Ole Bjerggaard, at forretningsområdet vil få benene til jorden i takt med, at pænere byområder får udskiftet belysningen.

Kan blive udbredt til andre byer - hvis de vil
I første omgang gælder det Viborg og Nytorv. Med tiden er det planen, at de eksisterende Viborglamper på blandt andet Domkirkepladsen og i Sct. Mogens Gade skal have udskiftet teknikken. Samarbejdet omkring LED-lampen kan også brede sig endnu længere ud.

- Den nye kombination af LED-lys og støbejernslamper er blevet så stor en succes, at fabrikanten af lamperne, Velamp, har fået godkendelse fra Louis Poulsen til at producere andre bylamper med samme teknik, fortæller Ole Bjerggaard.

Ribe og København har tilsvarende, special designede gadelamper, som Louis Poulsen også kunne komme i spil til. Louis Poulsen har dog ikke været i konkret kontakt med de to byer, understreger Ole Bjerggaard,

- Men potentialet ligger der. Spørgsmålet er så, om de er interesseret.
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.078