23948sdkhjf

Nordjysk nano-sensor skal overvåge skibsmotorer

Den aalborgensiske virksomhed Nanonord har skabt et nyt sensorsystem, der kan overvåge skibenes motorer og hindre forurening.
Nanonord har udviklet systemet i samarbejde med Inano, interdisciplinært nanoteknologisk center, ved Århus Universitet. I bund og grund giver systemet en realtids-analyse af den bunkerolie, som tankes på skibet, og det gør, at man allerede før olien tankes kan konstatere, om den har den rigtige kvalitet og dermed kan undgå dyre nedbrud på skibets motor. Sensor-systemet kan også udtage en slags fingeraftryk af olien, som gør det muligt at finde frem til olieforurenere. Det skriver Ingeniøren.

Systemet har allerede været afprøvet på DFDS-færgen Pearl of Scandinavia, ligesom rederiet J. Lauritzen har testet det i fire skibe. Hos Nanonord har man dog langt større forventninger til systemet og henviser til, at der i dag eksisterer ca. 12.000 skibe, hvor prøverne fra bunkerolien tages under påfyldningen, og svaret først kommer otte-ti dage senere.

- Både rederier og myndigheder skriger på teknologi, der hurtigt og effektivt kan dokumentere det enkelte skibs miljøbelastning og oliekvalitet, forklarer Ole Jensen fra Nanonord til Ingeniøren.
Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125