23948sdkhjf

Rittal teknikhus på toppen

På en bjergtop ved den nye lufthavn i Paamiut i Grønland har et teknikhus fra Rittal bevist, at det kan modstå både sne, orkan og ekstrem kulde. Ikke uden besværligheder blev det løftet på plads på bjergtoppen af en helikopter og placeret med stor præcision.
Den 1. december 2007 blev den nye lufthavn i Paamiut/Frederikshåb i Grønland indviet. Lufthavnen var den sidste i rækken af syv regionale lufthavne, som Grønlands Hjemmestyre har finansieret i løbet af de seneste år. I forbindelse med etableringen af lufthavnen har TELE Greenland A/S leveret radiotransmissionsudstyr til afstandsinformation og kommunikation med fly, installeret i et specialbygget teknikhus - en såkaldt DME-hytte - fra firmaet Rittal.

Vægt på præcis 1.000 kg
Teknikhus og antennemast er placeret på den højeste bjergtop i nærheden af lufthavnen. Af hensyn til omkostningerne ved helikoptertransporten til bjergtoppen er teknikhuset Rittals letvægtsmodel således, at den maksimale vægt af hus og formonteret udstyr var præcis 1.000 kg. Huset er i rød/hvide farver, som er lette at genkende fra luften.

Strømforsyningen til radioudstyret m.v. i huset sker fra lufthavnens centrale el-forsyning, men af hensyn til evt. strømudfald er der i huset installeret et no-break anlæg.

Snetæt og godt isoleret
Huset er så godt isoleret, at det elektroniske udstyr stort set kan holde det opvarmet selv i kolde perioder. For en sikkerheds skyld er der installeret en termostatstyret varmeovn på kun 500 W, hvis det skulle blive rigtig koldt. Huset er forsynet med et specielt ventilationssystem med blandt andet et spjæld, der forhindrer, at der blæser sne ind i huset.

Lettede uden madpakken
- Ved placeringen af det færdige teknikhus på bjergtoppen var det et problem, at helikopteren, der skulle løfte det på plads, kun kunne løfte en vægt på maksimalt 1.000 kg. Derfor var teknikhuset kun udrustet med udstyr, så det vejede nøjagtig 1.000 kg.

- Da montageoperationen skulle starte, viste det sig, at helikopteren var tanket fuldt op, hvorfor den ikke kunne lette og samtidig løfte huset. Det var derfor nødvendigt at fjerne alt unødvendigt fra flyet. Selv pilotens madpakke blev taget ud, fortæller projektleder Allan Dam, TELE Greenland A/S, Engineering Division.

Placeret med stor præcision
- Meget langsomt og under stort forbrug af brændstof løftede teknikhuset sig i tredje forsøg, og piloten fløj en længere omvej i lav højde for at forbrænde så meget brændstof som muligt, før han kunne placere huset på bjergtoppen. Selve placeringen af teknikhuset på de fire justerbare og forstærkede nivelleringsfødder, der var støbt ned i fjeldet, var et præcisionsarbejde, som lykkedes i første forsøg.

Ud over de fire boltebefæstelser i understøtningerne er huset også sikret med kraftige stålbarduner, der er fastgjort i fjeldet. Siden montagen har huset været udsat for vindhastigheder på over 40 knob - målt nede i lufthavnen - uden at huset har rokket sig eller taget skade.

- Teknikhuset fra Rittal har til fulde levet op til vore forventninger. Eksempelvis har tætheden af dørene været så god, at vi ikke har fundet en eneste dråbe vand inde i huset selv ved kraftig fygesne eller slud. Dette skyldes også, at huset er forsynet med en særlig ventilationsløsning, der skaber et lavt overtryk i huset, slutter Allan Dam.

Stor erfaring med ekstreme klimaforhold
Rittal har stor erfaring med produktion og levering af teknikhuse, bygget i en solid og elegant konstruktion og i et flot industrielt design, beregnet til det ofte hårde nordiske klima, der er kendetegnet ved regn, blæst, kulde og sne. Høje temperaturer og påvirkning fra sollys er også tænkt ind i konstruktionerne. Ved placering i svært tilgængeligt terræn tilbydes særlige letvægtsmodeller, som eksempelvis teknikhuset i Paamiut. Rittal kan også efter kundespecificerede behov levere nøglefærdige løsninger, hvor eksempelvis lys, varme, køling, CMC løsning, nødstrømsanlæg og formonterede racks fra firmaets standardprogram af stålskabe indgår.

Kilde: Rittal A/S - http://www.rittal.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14