23948sdkhjf

Dansk erhvervsliv vinder på rumsamarbejde

Danmark høster såvel store videnskabelige som erhvervsmæssige gevinster ved medlemskabet af det europæiske rumsamarbejde ESA.
Det viser to netop afsluttede evalueringer af den danske rumfartsindsats. Rapporterne viser, at kvaliteten og standarderne er i top, når danske forskere og erhvervsvirksomheder deltager i internationale rumforskningsprogrammer.

- Jeg hæfter mig endvidere ved, at flere danske forsknings- og udviklingsmiljøer inden for rumfart er med helt fremme i det internationale førerfelt, og at der er stor spin-off-effekt for de virksomheder, der deltager i de internationale rumforskningsprogrammer. Rumfart har en stor afsmitningseffekt på mange dele af vores samfund, siger videnskabsminister Helge Sander.

De to rapporter, som dels er udarbejdet af Rambøll Management for virksomhedernes vedkommende og af et internationalt peer review panel for forskningens vedkommende, viser et betydeligt afkast af de danske investeringer i rumfart. Rambøll rapporten dokumenterer blandt andet, at danske erhvervsvirksomheder genererer en spin-off-effekt på 4,5 af den danske ESA-deltagelse. Dvs., at for hver krone, de danske virksomheder modtager i kontrakter fra ESA, skabes der i snit en samlet omsætning på 4,50 kr. I undersøgelsesperioden fra 1. januar 2000 til oktober 2007 har danske virksomheder således modtaget ESA-kontrakter for ca. 750 mio. kr. og derved skabt en samlet omsætning på over 3.4 mia. kr. – vel og mærke på områder med et meget højt teknologisk niveau.

Hvad angår forskningsområdet, fremhæves generelt et højt dansk niveau på mange af de forskellige forskningsdiscipliner, der alle omfattes af fællesbegrebet ”rumforskning”. Det drejer sig om discipliner så forskellige som medicinsk forskning i vægtløshed, solsystemfysik, astronomi, vejr- og klimaforskning og udforskningen af Mars. Fx fremhæves Dark Cosmology Centret ved Københavns Universitet og Mars-grupperne ved Aarhus- og Københavns Universitet for deres høje niveau og verdensklasseforskning.

Kilde: Forsknings- og Innovationsstyrelsen - http://www.fi.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078