23948sdkhjf

Lille bærbar ultralydsscanner skal sikre hurtig diagnose

To danske forskere har skabt en transportabel ultralydsscanner. Det udløser nu eliteforskerprisen Grand Solution Prisen

I fremtiden kan patienter blive undersøgt med ultralydsscanner i ambulancen, hos egen læge eller i hjemmet. Og det er en banebrydende opfindelse, fordi den kan sikre, at patienter får en hurtigere og mere præcis diagnose. Det skriver Innovationsfonden i en pressemeddelelse.

Nu kan lægen selv tage stilling til, om patienten har det godt, skal indlægges eller i behandling. 

I dag skal patienter nemlig hele vejen til hospitalet for at få en ultralydsscanning. Og maskinen vejer hundrede kilo og er svær at bruge.

Bag den nye opfindelse står professorerne Jørgen Arendt Jensen og Erik Vilain Thomsen fra DTU, som får overrakt den anerkendte forskningspris af kronprinsesse Mary og uddannelses- og forskningsminister Søren Pind.

Scanneren kan være i lommen
Opfindelsen kan redde liv, fordi man hurtigt kan se, om en situation er livstruende.

- I ambulancen kan man se, om patienten har indre blødninger og er ved at forbløde. Og ved en fødsel kan man se, om barnet har navlestrengen rundt om halsen, siger Jørgen Arendt Jensen.

Den nye scanner kan bæres i lommen og vil veje et par hundrede gram.

Den vil koste en tiende del af, hvad de koster i dag. Og den vil levere skarpere billeder, som vil gøre det lettere at stille præcise diagnoser.

- Hvis en patient klager over smerter ved hjertet, kan den praktiserende læge lynhurtigt scanne det og sende det til en speciallæge og få et hurtigt resultat, siger Jørgen Arendt Jensen.

Flere eliteforskerpriser uddelt
Innovationsfonden overrækker yderligere to EliteForsk-priser.

Årets Innovatør går til ph.d. Mads Tvillinggaard Bonde fra DTU for hans virtuelle undervisningsmiljøer.

Mens Årets Talenter går til erhvervsforskerne Carl Meusinger, Qi Hu og David Bue Petersen, der har skabt innovativ forskning for virksomheder.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078