23948sdkhjf

Kvantecomputerchippen er klar

Britiske forskere har som de første i verden udført kvanteberegninger på en optisk chip.
Fremtidens kvantecomputere bliver blandt andet rigtig gode til at faktorisere tal, der er produkt af to primtal, hvilket er en opgave der er umulig for traditionelle computere i dag.

De britiske forskere Jeremy O’Brien og Jonathan Matthews har netop faktoriseret tallet 15, hvilket kun kræver en håndfuld kvantebits, qubits. Men det er et stort skridt i den rigtige retning.

- Ethvert skolebarn, der har lært at opsplitte et tal i faktorer, kan gøre det væsentligt hurtigere end vores computer, men det er et helt afgørende bevis i princippets anvendelighed, udtaler ph.d.-studerende Alberto Politi, der sammen med sin medstuderende Jonathan Matthews har udførte eksperimentet under ledelse af professor Jeremy O’Brien.

I den aktuelle chip kobler forskerne fire fotoner ind og ud af en optisk chip ved hjæp af optiske fibre. Inde i chippen vekselvirker fotonerne med hinanden, der for det første sørger at bringe dem i to entangled tilstande. Entanglement er det kvantemekaniske trick, der gør, at man ikke regner med bits, der enten er ”0” eller ”1”, men med kvantebits, qubits, der både er ”0” og ”1” på samme tidspunkt. Dernæst vekselvirker qubits med hinanden i henhold til Shors opskrift, og endelig detekterer de fotoner, som kommer ud af chippen. Tre af de fire output-fotoner, giver direkte en bestemmelse af ordenen for Eulers algoritme, skriver Ingeniøren.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062