23948sdkhjf

Schneider Electric og DONG bag intelligent løsning til distributionsnettet

Schneider Electric har i samarbejde emd DONG Energy udviklet en intelligent løsning til 10 kV distributionsnettet, der kraftig reducerer antallet og varigheden af strømudfald.
Danske forsyningsselskaber bliver målt på deres evne til at sikre en høj forsyningssikkerhed, derfor er det vigtigt at udetiden, dvs. strømudfald, i el-nettet minimeres. Det danske el-net består af et højspændingsnet også kaldet transmissionsnettet, der forsyner en række hovedstationer, som transformerer spændingen om til 10 kV. Distributionsnettet er forbundet sammen i et meget komplekst net med lokale transformerstationer, som forsyner de enkelte forbrugere med 400 V.

Kravet om at beholde den nuværende høje forsyningssikkerhed, kombineret med kravet om at holde omkostningerne til drift af nettet nede kræve nye ”intelligente” løsninger i stedet for den mere traditionelle tankegang med bare at lægge flere kabler i jorden.

Fra 40 til under 1 minut
Den unikke løsning er udviklet til distributionsnettet i Dong Energy El-net Nord, det gamle Nesa-område i Nordsjælland. Her består 10 kV distributionsnettet af 58 hovedstationer og ca. 7000 10 kV transformerstationer.

Hvis der i dag opstår en fejl, vil den hovedstation, der forsyner det fejlramte område, koble hele den fejlramte del ud og melde en fejl ind til kontrolcenteret. Herefter skal teknikkerne ud og manuelt lokalisere fejlen samt omkoble distributionsnettet. Konsekvensen er, at det vil tage 40 minutter, inden 50 % af de berørte forbrugere har strøm igen, og yderligere 30 minutter inden 95 % af forbrugerne har strøm igen.

Med den nye intelligente løsning fra Schneider Electric vil en fjernkontrolenhed registrere, lokalisere og indrapportere fejlen samtidig med, at den automatisk omkobler nettet, så området, der er uden strøm, bliver så lille som muligt. Alt dette sker inden for et minut efter, at fejlen er opstået. Derfor vil 50% af forbrugerne have strøm igen inden 1 minut og herefter fejlfindes som normalt på resten af de ramte kunder.

Udviklingssamarbejde
Fjernkontrolenheden er udviklet i samarbejde mellem Dong Energy og Schneider Electric. Den kommunikerer via GPRS-nettet med Dong Energys kontrolcenter, så teknikerne har et centralt overblik.

- Fjernkontrolenheden overvåger, fejlmelder og styrer bryderne i transformerstationerne automatisk, siger Claus Steengaard Salgschef for Energi i Schneider Electric og fortsætter:

- I fællesskab har vi med Dong udviklet en algoritme, som tager højde for at ”up-stream” og ”down-stream” af strømmen kan variere afhængig af nettets vilkårlige sammensætning. Det har været en utrolig spændende proces at være en del af.

Det nye system er ikke kun beregnet til at reagere automatisk på strømudfald, men stationerne vil indgå som en kritisk komponent i DONG Energys vision om det intelligente el-net, hvor målinger af strøm og spænding vil blive brugt til i langt højere grad at styre nettet og gøre det i stand til at imødekomme fremtidens udfordringer med el-biler, varmepumper m.m. Desuden er stationerne fjernstyret så de i normale driftsituationer kan styres centralt og herved igen gøre nettet mere robust for fremtidens krav.

- Hele forløbet med et pilotprojekt efterfulgt af udrulning af enheder har vist, hvor vigtigt det er at have et sådant forløb, fortæller Kåre Seest Rasmussen Strategisk Netplanlægger hos Dong Energy og fortsætter:

- Virkeligheden gav utrolig mange erfaringer både mht. kommunikation, logik og stort set alt andet i projektet. Derved er det sikret, at det er det optimale produkt, der bliver installeret i nettet. Endvidere har det også givet erfaringer i drift med stationerne, som bl.a. har udmærket sig med en meget kort reaktionstid på 1,5 sekund fra en ordre er givet i kontrolcenteret, til stationen reagerer.

Fremtidens distributionsnet
Planen er, at løsningen skal installeres på et større antal transformerstationer rundt om i Dong Energy Nord El-net og sikre en øgning af forsyningssikkerheden med godt 40%, fordi 10kV distributionsnettet er forbundet i radialer, dvs. stjerneformet.

Stationerne bliver valgt ud fra et krav til størst påvirkning på nettet som helhed, det vil sige, at radialer med mange kunder og mange fejl bliver valgt først. Da det kræver en komplet udskiftning af de valgte stationer, lægges der vægt på, at det er gamle udtjente stationer, der skiftes.

Kilde: Schneider Electric

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.098