23948sdkhjf

Japanske sundhedsrobotter på danske sygehuse

Japansk sundhedsteknologi kan være vejen frem på danske sygehuse. Det er samtidig en kæmpe chance for danske robotproducenter, der kan tilpasse teknologien til det europæiske marked
Når Danmark over de kommende år skal begynde at bygge de planlagte nye supersygehuse, er en af de parametre, der skal tænkes ind, hvordan man bedst investerer i nye højteknologiske løsninger, som kan komme både patienter og personale til gode.

Robotteknologi er et område, der kan aflaste personalet, skabe et bedre arbejdsmiljø og give patienterne en mere sikker behandling.

Begrænsede, danske erfaringer
Sundhedsrobotter er så småt ved at finde vej ind på danske hospitaler, men erfaringerne med dem er endnu begrænsede. Derfor arrangerede videncenteret for robotteknologi RoboCluster for nyligt en inspirationstur til Japan, hvor forskere og fagfolk fra sundhedssektoren kunne studere nogle at de teknologiske løsninger, der kommer fra det meget innovative japanske robotmiljø.

- I Japan er det selve den omstændighed, at man KAN skabe en robot, der driver værket. Formålet finder man (måske) ud af hen ad vejen. Det giver nogle virkelig avancerede teknologiske løsninger, der til gengæld ikke altid er så brugbare i den praktiske hverdag, fortæller Lasse Mogensen, direktør i RoboCluster.

- Det er jo ofte en af grundforskningens forudsætninger, at man ikke altid kender formålet med eksperimenter i forvejen. Mange geniale opfindelser gennem tiden er opstået, når forskere har været mere nysgerrige end løsningsorienterede, uddyber han.

Brugerorienteret tilgang
Men for at komme fra laboratorium til virkelighed, kræver det, at de geniale teknologier kan tilpasses konkrete behov.

- Det er vi rigtig gode til i Danmark. Vi har en langt mere tværvidenskabelig og brugerorienteret tilgang, og det gør os i højere grad i stand til at tænke i brugbare løsninger og på den måde finde anvendelse for den nye avancerede teknologi, fastslår Lasse Mogensen.

I Japan blev gruppen præsenteret for mange spændende prototyper på robotteknologi målrettet hospitaler og sundhedsvæsen.

Danmark som testmarked
Japanske robotter testes ofte kun lokalt. Dermed tester man udelukkende, om produkterne passer ind i en bestemt kultur. Men der er store forskelle på, hvordan vi griber tingene an forskellige steder i verden.

- Jeg kan sagtens forestille mig, at Danmark, med en lille overskuelig og teknologivenlig befolkning, kan blive det testmarked, der er Japans port til Europa. Især fordi vi står over for at skulle investere i ny højteknologi til de kommende danske superhospitaler, siger Lasse Mogensen.

Det er samtidig en kæmpe chance for de danske robotleverandører, der jo netop har kompetencerne til at gøre teknologien brugervenlig og dermed kan bruge teknologien til at skabe produkter med kommercielt potentiale, uddyber Lasse Mogensen, og glæder sig over de kontakter, der er blevet skabt på turen, og som han håber kan føre til et fremtidigt samarbejde.

Kilde: RoboCluster - http://www.robocluster.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093