23948sdkhjf

Strømbesparende regler har væsentlige undtagelser

Ny EU-lovgivning stiller krav til strømforbruget, når et produkt er på standby. Men reglerne kan undviges.
Elektroniske apparater, der sælges i EU, må nu kun bruge 1 watt, når den røde standbydiode lyser. Det kan bringe producenter i problemer, påpeger ekspert i forbrugerelektronik.

- De mere luksuriøse produkter i små styktal, som ikke har været produktudviklet i lang tid, vil have et enormt stort problem, og i AV-branchen vil der være mange amerikanske produkter, som må trækkes ud af EU, siger Christian M. Andersen, som også selv udvikler elektroniske koncepter og produkter til Børsen.

Mange produkter skal af hylden
En markedsscreening foretaget af Energistyrelsen i efteråret 2009, inden loven trådte i kraft, viser, at en ud af tre elektroniske apparater ikke ville kunne leve op til de nye krav, og derfor skal tages af hylden.

Det bliver dog ikke lige med det samme, at forbrugerelektronik med strømslugende standbytilstand tvinges ud af de europæiske butikker, Der er nemlig en overgangsperiode.

- Produkterne må sælges, indtil lagrene er tomme. Der må ikke importeres eller produceres nye produkter i EU, der ikke lever op til kravene, mens det, der er markedsført i EU inden 7. januar, fortsat må sælges indtil der er udsolgt, forklarer Michelle Peled.

Computere går fri
Standbykravene gælder dog ikke for produkter, som er forbundet i et netværk, så en del computere kan snige sig uden om reglerne.

- Hele computerindustrien er gledet flot forbi, selvom det jo virkelig er noget, der bruger energi. Der er jo ikke noget til hinder for at kræve et minimumsstrømforbrug, bare fordi det er på netværk. Teknologien og knowhowen er der, men det vil koste virksomhederne en masse penge, fordi de ikke har patenterne til at gøre det, siger Christian M. Andersen.

Kilde: Børsen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078