23948sdkhjf

DTU-professor får stor forskerpris

Pris: Professor Ole Sigmund, Institut for Mekanisk Teknologi, modtog fredag den 22. januar 2010 Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig Forskning.
Forskerprisen er på 2,5 mio. kr. og tildeles Ole Sigmund for hans fremragende og innovative forskning inden for topologi-optimering, blandt andet i forbindelse med forbedring af kompositmaterialer, antenner, optik og udvikling af mikrorobotter til en lang række praktiske og videnskabelige formål.

Topologioptimering er en metode, som anvendes til at optimere materialefordelingen i alle mulige konstruktioner lige fra flyvemaskiner til mikrorobotter. Optimeringen sker på baggrund af gentagne computerberegninger, og resultaterne fremstår ofte som helt nye designs af allerede eksisterende konstruktioner.

Forskning benyttes af Airbus og Audi
Professor Ole Sigmund har arbejdet med topologioptimering siden 1992 og har gennem årene været i spidsen for udviklingen af de komplekse regnemetoder og den software, som i dag blandt andet benyttes af både Airbus og Audi.

Ole Sigmunds forskning har omfattet både teoretiske udvidelser og praktiske anvendelser af topologi-optimeringsmetoder inden for en lang række forskellige områder.

Han har været blandt de førende i verden til udvikling af topologi-optimeringsmetoder inden for nye fagområder som udvikling af mikrorobotter, kompositmaterialer, nano-fotoniske krystaller, fluid problemer og bølgeudbredelsesproblemer inden for akustik, elasticitet, antenner og optik. Ole Sigmunds forskningsresultater har ført til tre patentansøgninger med relation til optiske fibre.

Bidrager til praktiske løsninger
I den nyeste forskning er inkluderet mere komplekse processer, hvor både masse- og energitransport, bæredygtig energianvendelse samt atomare bindinger tages i betragtning.

Hans store forskningsindsats inden for topologi-optimeringsområdet har således været et vigtigt bidrag til løsning af en række praktiske problemstillinger og dermed til nytte for virksomheder og det danske samfund.

Ole Sigmund er 43 år gammel. Han blev civilingeniør fra Danmarks Tekniske Universitet i 1991 og ph.d. samme sted i 1995. I 2001 opnåede han doktorgraden dr.techn. med disputatsen ”Topology Optimization Methods with Application in Mechanisms, MEMS and Material Design”.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125