23948sdkhjf

Dansk teknologi til blodtryksmåling vil redde liv

260.000 danskere lider af forhøjet blodtryk uden at vide det. Sense A/S har opfundet en ny metode til blodtryksmåling, der sætter lægerne i stand til at afsløre langt flere tilfælde og minimere risikoen for fejlmedicinering.
Forhøjet blodtryk er en af vores store samfundsmæssige sundhedsudfordringer. 950.000 danskere har forhøjet blodtryk. 260.000 ved det ikke, og kun 30 procent af dem, som ved det, får tilstrækkelig behandling. Opsporing og effektiv behandling af forhøjet blodtryk er derfor en stor udfordring.

I løbet af de sidste ti år er det dog blevet klart, at blodtryk målt af sundhedspersonale i konsultationen ikke altid i tilstrækkelig grad repræsenterer den daglige blodtryksbelastning. Det problem satte den danske virksomhed Sense sig for at løse, og resultatet er blevet en ny metode til døgnblodstryksmåling, der kan bidrage til en langt bedre diagnostik af forhøjet blodtryk.

Diskret og trådløs
- Mange mennesker bliver nervøse, når de er til undersøgelse hos lægen, og alene det kan påvirke blodtrykket, så lægen får et forkert billede af patientens tilstand. Derfor anvender man i stigende udstrækning måling af hjemme- eller døgnblodtryk, fortæller læge og ph.d. Tine Willum Hansen, der er tilknyttet Sense som Clinical Director, og fortsætter:

- Den traditionelle metode til døgnblodtryksmåling med en oppustelig manchet, som klemmer om armen, påvirker dog ofte patienten i en sådan grad, at det har direkte indflydelse på resultatet. Særligt kan det genere om natten, og det er dokumenteret, at netop måling af blodtryk om natten er særlig vigtigt i forhold til at forudsige patientens risiko for at få en hjertekarsygdom. Med den nye metode fra Sense er denne fejlkilde stort set elimineret.

Den nye teknologi består af et lille, diskret apparat, der kan sidde på patientens håndled som et armbånd eller plaster. Apparatet sender oplysninger om blodtrykket trådløst videre til en modtager placeret i lommen, tasken eller på natbordet. Målingen foregår elektronisk og er helt uden genererende tryk eller lyde. Udstyret er så diskret, at patienten stort set ikke lægger mærke til det.

Millionstøtte fra Vækstfonden
- Den nye målemetode er uden gener for patienten, som kan tage hjem, arbejde og sove helt almindeligt, imens målingerne foregår. Det giver langt bedre målinger og nye muligheder for diagnosticering, som i sidste ende vil kunne redde liv. Desuden kan den nye metode give vigtig information om åreforkalkning. Apparatet kan nemlig som en sidegevinst også afsløre, hvor stive patientens blodkar er. Det kræver ellers separate undersøgelser. Det er dokumenteret, at netop graden af åreforkalkning giver betydningsfuld information, når man skal risikovurdere den enkelte patient, fortæller Lars Lading, Chief Scientific Officer og medstifter af Sense.

Stifterne af Sense tog hul på projektet med blodtryksmåling i 2006. De første udgaver af teknologien blev udviklet med hjælp fra Teknologisk Institut. Siden trådte innovationsmiljøet DTU Symbion Innovation og Seed Capital til med kapital. Senest har virksomheden fået tilført et større millionbeløb i ny kapital fra henholdsvis Vækstfonden, DTU Symbion Innovation og en række private investorer. De nye midler skal finansiere det kommende testforløb og færdigudviklingen af teknologien.

- Vi skal i nær fremtid til at indgå aftaler med hospitaler om klinisk test af målemetoden, så vi kan dokumentere effekten endeligt og færdigudvikle teknologien. Hvis de kommende testforløb giver de forventede resultater, kan vi have et færdigt produkt på markedet om godt tre år, siger Lars Lading.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11