23948sdkhjf

Mekanik-forsker får Statoil Prisen 2010

Dr.ing. Ilmar Santos, lektor ved Institut for Mekanisk Teknologi på DTU, modtager Statoil Prisen på 100.000 kr.
Statoil Prisen tildeles hvert år et særligt fremstående forskningstalent. Dommerkomitéen havde i år valgt at belønne den 45-årige lektor Ilmar Santos for hans arbejde inden for mekatronik, der er en teknologi, som integrerer maskinteknik med elektronik og software.

Denne teknologi kan blandt andet udnyttes til aktiv smøring af lejer og aksler, der udsættes for store dynamiske kræfter og svingninger. Ilmar Santos har opfundet en metode til at modvirke disse svingninger.

Ny måde at smøre lejer på
Ilmar Santos, der er født, opvokset og uddannet i Brasilien, har været ansat på DTU Mekanik siden 2000. I det meste af sin karriere har den 45-årige ingeniør arbejdet med svingninger i mekaniske konstruktioner og maskineri, og i løbet af sine ti år på DTU har han udtaget tre patenter, blandt andet for en opfindelse til aktiv smøring af lejer.

Det er en opfindelse, som både vindindustrien og olie- og gasindustrien vil kunne udnytte i mekaniske konstruktioner med lejer og aksler, der udsættes for store dynamiske kræfter og svingninger. Smøringen er computerstyret ved hjælp af sensorer, der registrerer mellemrummet mellem lejet og akslen inde i lejet. Når akslen roterer hurtigt, kan den begynde at vibrere og svinge inde i lejet.

Med Ilmar Santos opfindelse bliver vibrationerne straks registreret af sensorer, der via computerstyrede ventiler øjeblikkeligt sprøjter olie under højtryk ind i lejet, hvilket modvirker svingningerne. På den måde mindskes energitabet, fordi friktionen i oliefilmen inde i lejet bestemmes af afstanden mellem akslen og lejet, dvs., at jo tættere akslen er på lejet, jo større friktion og jo større energitab. Blandt andet den brasilianske olieindustri har udvist interesse for denne nye måde at smøre lejer på.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125