23948sdkhjf

Ny teknologi skal redde to millioner svin

Århus Universitet, Skov A/S og Videnscenter For Svineproduktion er nu meget tæt på at nå deres målsætning – at nedsætte pattegrisedødeligheden markant ved hjælp af ny teknologi.
Projektet, ”Den intelligente faresti” vil kunne redde ca. to millioner pattegrise årligt, hvor der i dag dør omkring en fjerdedel i hvert kuld.

Projektparterne har siden 2008 arbejdet på et it styrings- og overvågningssystem, som på stiniveau kan regulere klimaet i forhold til pattegrisenes aktuelle behov for varme og kan varsle landmanden, hvis der opstår kritiske situationer for dyrene. Herved vil man sikre dyrevelfærd, større pattegriseoverlevelse og en øget indtjening for landmanden.

Aktivt forskningsfelt
Farestien er koblet til et intelligent netværk, som ved hjælp af automatisk opsamlede data fra sensorer koblet til hver sti/so kan regulere mikroklimaet på stiniveau, så det tilpasses det enkelte dyrs behov.

Monitorering af husdyr ved hjælp af sensorer er et aktivt forskningsfelt i øjeblikket, men de systemer, der udvikles, benyttes primært til at varsle producenten. Den direkte kobling mellem overvågning og klimastyring er ny, ligesom ambitionen om at kunne styre klimaet lokalt i den enkelte sti er ny.

Projektet har et samlet budget på 19 mio. kr., hvoraf Højteknologifonden har bidraget med de 10 mio. kr.
Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078