23948sdkhjf

Millioner til intelligent styring af energiforbrug i gartnerier

Højteknologifonden har netop tildelt AgroTech 10,5 mio. kr. til et nyt udviklingsprojekt, der skal skal skabe et avanceret system til styring af energiforbruget i gartnerier.
Et nyt dansk udviklingsprojekt skal skabe verdens mest avancerede system til rådgivning og styring af energiforbrug og andre forhold i højteknologiske gartnerier. På sigt kan det bidrage til en markant stigning i dansk eksport af teknologiløsninger til erhvervet.

Projektets mål er at binde alle de nyeste teknologier i erhvervet sammen i ét system, der omfatter information og viden om de væsentlige forhold i en gartneriproduktion, lige fra økonomi og produktion over vækstforhold til energiforbrug og klimabelastning. Systemet har allerede nu fået navnet ”itGrows”.

Stort eksportpotentiale
Seniorkonsulent og ph.d. Oliver Körner fra AgroTech bliver tovholder på projektet, og han har store forventninger til systemet, der er det eneste af sin art i dag. Energistyring er ét af elementerne:

- Erfaringerne fra flere års forskning viser, at der kan opnås energibesparelser på mere end 30 % i gartnerier ved brug af intelligent styring. Med det nye system forventer vi at identificere og dokumentere alle de ting, der skal til for at sætte de rette energibesparende og produktionsfremmende tiltag i gang, siger Oliver Körner og fortsætter:

- Uanset i hvilket land gartneriet ligger, så er produktionen presset til at blive mere og mere intensiv, og dermed står gartnerierne med store miljøudfordringer. I det sydlige Europa drejer disse udfordringer sig hovedsageligt om vand og kemikalier, hvor de i de køligere lande i Nordeuropa handler om, hvor energikrævende det er at producere i væksthuse. Derfor er der også et stort eksportpotentiale i systemet. Viden, teknologi og jordbrugsbaseret innovation på gartneriområdet kan blive en ny dansk eksportniche.

Om itGrows
Projektet skal løbe over tre år og har et samlet budget på knap 20 mio. kr. Højteknologifonden har netop bevilget 10,5 mio. kr., resten finansieres af de involverede parter. GTS-instituttet AgroTech skal lede projektet, og de øvrige deltagere er Copenhagen Business School, Århus Universitet, Senmatic A/S, Eglu A/S, Gartnerirådgivningen i Odense og gartneriet Hjortebjerg A/S.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.484