23948sdkhjf

Intelligente stikkontakter til passiv-hus

Når klima- og energiminister Lykke Friis den 24. juni åbner Danmarks første passiv-hus, bliver det et hus med intelligente stikkontakter fra den nordjyske virksomhed Zensehome.
Et passiv-hus er et energirigtigt hus, der producerer mere energi, end det forbruger. Derfor har det været nødvendigt, at udstyre huset med et intelligent strømbesparende system, der kan hjælpe til, at husets beboere ikke bruger unødig meget strøm og energi. Og til Danmarks første passiv-hus faldt valget på systemet fra Zensehome.

- Vi er stolte af at bidrage til Danmarks første passiv-hus. Tankerne om et energirigtigt og selvforsynende hus ligger fint i tråd med vores filosofi om at bruge teknologien til at hjælpe med at spare på energien og skabe mere komfort for de danske husejere, siger Henrik Bruntse, der er salgschef i Zensehome.

Strømmen tilbage
Bag passiv-huset står Passivhus Design og Rockwool koncernen. Huset er et moderne familiehus, der skal bevise, at energieffektive bygninger kan nedbringe Danmarks forbrug af fossile brændstoffer.

Tankegangen bag et passiv-hus handler om, at energibehovet bliver reduceret, og at opvarmningen skal klares af såkaldt passiv energi som for eksempel jordvarme og solceller. Dermed kan huset producere sin egen energi og mere til, og når måleren løber baglæns, sælger husejeren sin strøm tilbage til energiselskabet. Sådan et hus kræver, at stikkontakten selv kan slukke for strømmen og måle energiforbruget.

- Når man kan måle forbruget ned på en enkelt enhed, for eksempel en spillekonsol på børneværelset, kan man dermed se sit energiforbrug klart og tydeligt. På den måde bliver systemet ”strømtyvenes” fjende nummer et. Elsparefonden vurderer, at denne synliggørelse, sammenholdt med de forskellige styringsmuligheder, der ligger indbygget i systemet, alene vil kunne skære 25 % af elforbruget i en almindelig husstand, fortæller Henrik Bruntse.

Fjernstyret hus
Funktionerne i Zensehome omfatter blandt andet lysdæmpning, gruppering af lamper, automatiske tænd/sluk- og dæmpefunktioner, samt en sluk-alt-funktion, når huset forlades. Alt det som tidligere kun var muligt, hvis der blev trukket nye ledninger og installeret nye kontakter.

Det er nu også blevet muligt at overvåge og fjernstyre sit hjem via internettet. Hele systemet opsættes med et brugervenligt computerprogram, der kan vise strømforbruget ned på en enkelt stikkontakt eller lampeudtag.

Udover klima- og Energiminister Lykke Friis deltager også CEO i Rockwool koncernen, Eelco van Heel, og borgmester i Egedal Kommune, Willy Eliasen i indvielsen af huset, der finder sted i Stenløse på Sjælland torsdag den 24. juni kl. 13.30.
Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078