23948sdkhjf

Raket-Madsens og hans ubåd er forsvundet

Raketbygger Peter Madsens ubåd er meldt savnet, efter den ikke er vendt tilbage til sin kajplads i København

To redningshelikoptere og tre skibe fra Forsvaret søger fredag morgen efter en privatbygget ubåd omkring Københavns havn. 

Det oplyser presserådgiver ved Værnsfælles Forsvarskommando Christer Haven. 

Ubåden blev meldt savnet natten til fredag klokken 02.30, da den ikke var vendt tilbage til aftalt tidspunkt. Det er uklart, hvornår den skulle have været hjemme igen.

Sidst set af et krydstogtskib
Ejeren af ubåden 'UC3 Nautilus' er Peter Madsen, kendt som Raket-Madsen, som selv har designet og bygget fartøjet, som blev søsat i 2008 i København. 

Peter Madsen skulle selv være om bord sammen med en journalist. Det er journalistens kæreste, der meldte ubåden savnet.

- Den blev set af et krydstogtskib i Københavns havn torsdag aften klokken 20.30. Og så er den muligvis blevet set længere ude i Øresund omkring klokken 01 i nat, lyder det fra Christer Haven. 

Hjemmebygget ubåd
Ifølge vagthavende ved Forsvarets Operationscenter var der også planlagt en sejlads med ubåden til Bornholm fredag klokken 14.  

- Men det lader til, at der også var planlagt en uofficiel sejlads tidligere, fordi vi har to observationer på den. Det kan enten være, at de bare ikke er til at komme i kontakt med nu, eller at der er sket en søulykke, lyder det. 

Peter Madsen er kendt for at have designet og bygget ubåde og raketter. 

Går længere op i Øresund
Det er Marinehjemmeværnet fra Dragør, der leder efterforskningen i Øresund. 

Eftersøgningen begyndte klokken 04.30, og klokken 07.30 havde bådene søgt i halvdelen af Køge Bugt og området sydvest for Amager. 

Bådene bruger en side-scan-sonar, som kan identificere objekter på havbunden.

- Nu går vi mod nogle dybe huller længere oppe i Øresund, hvor vi sætter gummibåden i vandet og bruger sonar til at søge undervandet, fortæller fartøjsfører John Strøbæk fra Marinehjemmeværnet i en pressemeddelelse.

Ud over de tre både og helikoptere, der deltager i eftersøgningen, vil flere af Marinehjemmeværnets fartøjer nu blive alarmeret.

Forsvaret hører meget gerne fra personer, som har oplysninger om, hvor ubåden kan befinde sig. 

Fakta: Den privatbyggede ubåd UC3 Nautilus

- Ubåden UC3 Nautilus blev bygget som et hobbyprojekt af en gruppe ubådsentusiaster med Peter Madsen i spidsen. Det tog tre år at færdiggøre fartøjet. 

- 3. maj 2008 blev Nautilus søsat i Københavns Havn.  

- Ubåden er en af verdens største hjemmebyggede eksemplarer og er den tredje ubåd, som Peter Madsen har designet. 

- Nautilus er næsten halv størrelse af den danske flådes ubåde af Tumleren-klassen. Den drives dieselelektrisk.  

- Ubåden kan i teorien dykke til en dybde på 470 meter. Det er den dybde, hvor skroget ifølge beregninger kan forventes at bryde sammen på grund af vandtrykket. 

- I 2010 skete der en batterieksplosion i maskinrummet. Flere batterier blev beskadiget. I 2011 blev ubåden taget på land og har gennemgået en omfattende renovering. 

Kilder: uc3nautilus.dk

/ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078