23948sdkhjf

Bliv underleverandør til et rumteleskop – der er tre milliarder at hente

Big Science-anlæg som CERN, ESS og ESA kan virke overvældende, men er fulde af forretningsmuligheder for både små og store virksomheder. I næste uge er bl.a. East Metal og Ticra til Big Science-konference for at komme lidt tættere på opgaverne

Projekterne på Big Science-markedet kan godt virke overvældende, men projekterne består altid af en masse mindre delopgaver, som både store og små danske virksomheder kan byde ind på. Esbjerg-virksomheden East Metal har fx to gange leveret stålkonstruktioner til ESS-projektet, som går ud på at bygge verdens mest kraftfulde neutronspredningsanlæg - og de vil gerne være med igen.

- Ansøgningsprocesserne kan være krævende, når du skal byde på opgaverne. Men selve opgaverne er ikke meget anderledes, end dem vi plejer at udføre, når vi f.eks. leverer stålkonstruktioner til offshore-boringer eller vindkraft, fortæller Erik Gammelgaard, som er marketingschef i virksomheden.

Derfor skal han også med på konferencen Big Science Forum 2018 i København i næste uge for at komme lidt tættere på de næste gode opgaver inden for Big Science-området.

En hjælp til at få foden indenfor
Big Science Forum 2018 er den første af sin art, og det er det danske netværk Big Science.dk, der står bag konferencen og en lang række andre initiativer for virksomheder med interesse for feltet. Konferencen bringer industrien sammen med repræsentanter fra otte store europæiske forskningsprojekter. Målet er at skabe stærkere forbindelser mellem forskningsprojekterne, leverandørerne og underleverandørerne. 

- Jeg tager med på konferencen for at styrke de kontakter, som jeg allerede har med forskningsinstitutionerne. Men jeg er også meget interesseret i at møde andre leverandører og finde ud af, hvem der er stærke på forskellige felter, for så er der mulighed for at vi senere kan byde ind på opgaver sammen, siger Erik Gammeltoft fra East Metal.

 Michael Lumholt er administrerende direktør i virksomheden Ticra, som er specialiseret i avancerede antenneberegninger og i mange år leveret løsninger til den internationale rumfartsindustri, herunder rumfartsorganisationerne NASA og ESA. Han skal også med på konferencen. 

- Vi følger de udbud, som forskningsorganisationerne sender ud. Vi er interesseret i udbud, som kan presse os til at videreudvikle vores teknologi eller finde nye felter for anvendelse af vores viden. Når vi finder sådanne udbud, investerer vi mange ressourcer i at udarbejde et kvalificeret tilbud – ofte i samarbejde med universiteter og virksomheder internationalt. Derfor er et initiativ som dette, der bringer alle parterne sammen, yderst værdifuldt for os, fortæller han.

Flere virksomheder skal tage springet
Juliette Forneris, som er netværksleder i Big Science.dk, glæder sig også over, at det er lykkedes at samle så mange af de vigtigste internationale forskningsorganisationer og en hel underskov af virksomheder inden for en lang række brancher. Men der er også hjælp og inspiration af hente for danske virksomheder med kig på Big Science, når konferencen er forbi. 

- Der er masser af danske virksomheder, der kan være med, for der er en meget stor bredde i opgaverne. Både i størrelse og indhold. Så hvis man som virksomhed har interesse for dette marked, så opfordrer jeg til, at de kontakter os. Så kan vi hjælpe med at afklare, hvilke forskningsprojekter og opgaver, som vil være de rigtige at starte med at gå efter, siger Juliette Forneris. 

Tre milliarder at hente
Charlotte Rønhof, som er underdirektør i Dansk Industri, håber også, at endnu flere danske virksomheder vil undersøge deres muligheder på Big Science-området.

- Det er et felt, hvor vi ved, at der vil blive investeret store milliardbeløb i de kommende år, og hvor der ligger et væld af opgaver for dygtige, danske virksomheder. Hvis vi fortsat skal være i front som en højteknologisk nation, er det vigtigt, at vi er med fra så mange vinkler som muligt i de sammenhænge, hvor fremtidens teknologier fødes. Vi er med, men slet ikke nok endnu, siger hun.

Danske virksomheder har i dag cirka en promille af Big Science-markedet, men Big Science-netværket vurderer, at Danmark – hvis virksomhederne får den rette støtte og har adgang til tilstrækkeligt med kvalificeret arbejdskraft –vil kunne få en procent af markedet, cirka tre milliarder kroner årligt.

Denne artikel er bragt i samarbejde med DI Business.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078