23948sdkhjf

Intelligent armbånd skal hindre dehydrering af ældre

Forskere og fagfolk ved Ingeniørhøjskolen i Århus og Aarhus Universitet er nu på vej med et intelligent armbånd, der skal advare ældre, når de mangler væske.
Det er lykkedes for en gruppe forskere at udvikle et intelligent armbånd, der kan hjælpe mennesker med særlig risiko for at dehydrere. Det er godt nyt for de tusindvis af ældre, der hvert år får komplikationer som følge af væsketab.

- Dehydrering er en meget udbredt tilstand i befolkningen med en stærk overrepræsentation hos ældre. Symptomerne kommer allerede efter tab af 2 % af den normale vandvolumen i kroppen. Det kan for eksempel være hovedpine, svimmelhed og hukommelsesvanskeligheder, siger Finn Overgaard Hansen, som leder Ingeniørhøjskolens Videncenter for sundhedsteknologier i hjemmet.

Armbånd sender alarm om væsketab
I dag skal der en blodprøve til for at måle væskefordelingen i kroppen. Det foregår typisk hos egen læge eller i et sygehusambulatorium og ofte først, når dehydreringsgraden er høj. Med armbåndet bliver lægebesøgene overflødige. Den ældre kan løbende overvåge sin egen væskebalance i hjemmet og få en alarm, når det er tid til at drikke.

- Det er meget simpelt. Man bærer armbåndet døgnet rundt og får en alarm, når det registrerer et væskeunderskud. Det betyder, at mange ældre helt kan undgå dehydrering og dermed opretholde et naturligt velbefindende, siger Finn Overgaard Hansen.

Armbåndet ligner en tynd sportsbandage. Det har et minidisplay og to elektroder, der måler indholdet af vand i kroppen. Forskerne har fundet ud af, at den elektriske modstand mellem cellerne kan afsløre dehydrering. Apparatet kan kommunikere trådløst med en smartphone og sende alarm til læge eller plejepersonale, hvis den ældre ikke selv kan genoprette væskebalancen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094