23948sdkhjf

MiR-direktør om milliardsalg: Odense har rettet ryggen

Thomas Visti er en del af det andet milliardsalg til amerikanske Teradyne på få år. Det styrker robotklyngen i Odense og lægger op til nye synergier

Da Teradynes opkøb af Mobile Industrial Robots onsdag blev offentliggjort, var det langt fra MiR-direktøren Thomas Vistis første forbindelse til den amerikanske automationsgigant.

Den administrerende direktør i robotraketten var nemlig også en del af Universal Robots, som Teradyne købte i 2015 for 1,9 milliarder kroner. På daværende tidspunkt ejede han en del af virksomheden.

Ligesom han som medejer af MiR står til en stor milliongevinst ud af prisen på de 1,7 millioner kroner. De fem ejere får knap en milliard nu og her, mens 700 millioner kroner afhænger af omsætningen frem mod 2020.

- Jeg har aldrig i min vildeste fantasi troet, at jeg skulle opleve det her to gange. Det var et fantastisk eventyr med Universal Robots. At man så skulle være så heldig at opleve det med MiR, er jeg enormt stolt af. Jeg synes også, at vi har sat Odense og Danmark på verdenskortet. Når det kommer til automation, så peger pilen mod Odense nu, siger Thomas Visti til Electronic Supply.

Nils Jul Jacobsen stiftede Mobile Industrial Robots i 2013. Senere kom Thomas Visti, Søren Juul Jørgensen, Torben Frigaard og UR-stifter Esben Østergaard til i ejerkredsen.

Chef til chefen
Organisatorisk får salget ingen stor betydning for MiR, der fortsætter i samme spor som tidligere. Strategierne forbliver også aggresive og ambitiøse, slår han fast.

- Den eneste, der skifter chef, er mig. Det har jeg ikke haft tidligere, men nu refererer jeg så til Teradynes direktør. Ellers er alt som normalt. Vi vil selvfølgelig trække på Teradynes ressourcer. Det er en global organisation, så der er meget hjælp at hente - for eksempel på leverandørsiden og til udlandsrekruttering, hvor vi står meget alene med det i Odense, siger Thomas Visti.

- Men Teradyne gør det muligt, at vi kan investere i nye medarbejdere og nye produkter. Vi sikrer os også noget ballast, der kan understøtte vores vækstplaner, siger han.

Han påpeger også, at MiR ikke længere er en lille leverandør - men en del af en stor, international organisation. Det kan hjælpe Odense-virksomhedens globale indsats.

UR-synergier ligger lige for
Med den samme ejer af de to fynske robotproducenter MiR og Universal Robots lægges der også op til et fremtidigt samarbejde i Odense. MiR's mobile robotter kan altså meget vel komme til at arbejde i synergi med cobotterne fra søsterselskabet Universal Robots.

- I første omgang er der ikke de store planer. Men man kunne godt forestille sig, at der på sigt er synergier i et lidt tættere samarbejde i forhold til vores platform med en UR-robot. Det er der andre robotleverandører, der har, og der står vi i hvert fald stærkt nu, fortæller Visti.

Han var først salgsdirektør og sidenhen Vice President i Universal Robots fra 2009 til 2014. Samme år tiltrådte han som direktør i MiR.

Giver tilbage til byen
Opbygningen af de to virksomheder betyder ikke kun noget for den danske robotindustri. Med begge virksomheder placeret i Odense har Thomas Visti også været med til at skabe et markant antal arbejdspladser i sin hjemby.

- Det har været fedt, og det betyder meget for mig. Én ting er arbejdspladser. Vi skaber også en slags optimisme og tro på, at vi kan det her i Odense. Det har vi haft brug for, og det har haft en positiv effekt på andre ting. Folk har rettet ryggen en smule og indset, hvad vi kan her, siger Thomas Visti.

Den voksende robotklynge i Odense får især en rygstød af endnu et stort virksomhedssalg.

- UR var altså ikke bare en enlig svale. Vi har virkelig vist, at der kommer god robotteknologi ud herfra, og det kan helt sikkert hjælpe andre virksomheder fremadrettet. Det vil gøre, at man som nyopstartet robotvirksomhed på Fyn nemmere får adgang til kapital og erfaring. Vi kan rekruttere flere udenlandske og danske medarbejdere. Mulighederne er store, siger han.

Thomas Visti ser den forholdsvis korte tid med robotfokus på Fyn som den spæde start.

- Esben (Østergaard, stifter af Universal Robots, red.) var jo den første, der blev færdig på Mærsk McKinney Møller Instituttet, og han er kun 43 år. Så hele historikken er slet ikke så gammel. Det er uddannelsesystemet heller ikke. Det er altså umuligt at få nogen ind med 25 års erfaring her, for de findes ikke. Men det kommer, siger MiR-direktøren.

Før tiden hos henholdsvis Universal Robots og MiR har Thomas Visti arbejdet hos Danfoss.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.282