23948sdkhjf

Selvopladelige droner skal holde øje med luftledninger

I Odense arbejder man på droner, der selv skal kunne lade batterierne op fra de højspændingskabler, som de inspirerer

I fremtiden skal droner holde øje med de mere end 4.900 kilometer højspændingskabler, der hænger i master over landet, og som udgør rygraden i den danske elforsyning. Inspektion af kablerne bliver i dag udført med helikopter, hvilket koster en million kroner om ugen. 

Nu er droneforskere fra Syddansk Universitet, SDU, ved at udvikle droner, som kan flyve så tæt på luftledningerne, at de kan finde slitage eller brud på kablerne.

Forskeren har fået penge fra Energi Fyns Udviklingsfond til at udvikle en drone, som uden at blive styret fra jorden, eller som det hedder på dronesprog: Beyond Visual Line of Sight, kan flyve ud med kamera og sensorer og tjekke kablerne. 

Drone af open source-komponenter

Droneforsker Emad Samuel Malki Ebeid har for nuværende bygget en drone, der kan bære omkring halvandet kilo. 

- For øjeblikket anvender jeg open source-kompnenter til at bygge dronen, oplyser han i en mail til Electronic Supply. 

For øjeblikket er der ikke samarbejde med en specifik droneproducent. Derimod er droneforskeren i dialog med EnergiNet angående en testfacilitet ved UAS dronecentret i Odenses lufthavn

- En af de største udfordringer er, at dronerne kun kan flyve 30-45 minutter før, de skal lades op. Det problem løser vi ved at udstyre dronen med en form for ”energihøster”, hvor dronen kan lade sit batteri op fra kablerne, siger droneforsker Emad Samuel Malki Ebeid fra SDU Dronecenter. 

-  En anden udfordring er, at dronerne skal kunne flyve i et område med højspænding. I droner sidder flere helt nødvendige sensorer, blandt andet GPS. Derfor skal dronen være udstyret med sensorer, der er i stand til at fungere trods den elektromagnetiske stråling, uddyber han.  

I første omgang er midlerne fra Energi Fyns Udviklingsfond del af et såkadt fyrtårnsprojekt, der løber frem til sommeren 2019. 

Inspektion af tusindvis af kilometer luftkabler
På grund af æstetik og forsyningssikkerhed har det i flere år været en del af kabelstrategien, at kabler skal lægges i jorden, men i 2016 vedtog Folketinget, at alle nye 400 kV-forbindelser bygges med luftledninger.

Det betyder blandt andet, at der skal anlægges cirka 170 kilometers luftkabler i Vest- og Sønderjylland i forbindelse med Energinets investering i et elkabel til Storbritannien og udbygning af elnettet mellem Holstebro og den dansk-tyske grænse. 

-  I hvert fald i de kommende 25 år vil der være luftkabler i Danmark, fordi det er meget dyrere at grave kablerne ned. Hvis vi ser på hele EU, er der omkring 200.000 km ledninger, der skal inspiceres regelmæssigt. Det samme gælder i USA, hvor næsten ingen kabler graves ned. Så en selvopladelig autonom drone vil også have stor værdi i udlandet, påpeger Emad Samuel Malki Ebeid.

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125