23948sdkhjf

Grøn it hædres med priser

Københavns Universitet og Greentech Solutions er årets modtagere af Danmarks grøn it-priser.
Med uddelingen af årets grøn-it priser bliver der igen sat fokus på, hvordan it-løsninger kan vise vejen til at skabe miljøforbedringer.

- Grøn it handler om at gøre tingene grønnere, smartere og mere effektivt. Årets prismodtagere viser, at grøn it kan skabe besparelser i energiforbruget og CO2-udslippet og vækst til gavn for hele samfundet, siger videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen.

Vanddamp sænker temperatur
Køling af serverrum er en strømsluger, som ofte bruger lige så meget energi som selve serverne. Men i Københavns Universitets nye serverrum på Panum Instittet har man taget en ny kølemetode i brug, som sænker strømforbruget væsentligt. Derfor er Københavns Universitet vinder af strategiprisen for bedste grøn it-tiltag.

Kølesystemet på Panum er installeret af EKJ Rådgivende Ingeniører og er et særligt frikølingssystem, hvor udeluften bliver afkølet ved fordampning af vand. Dette sikrer, at der kan anvendes frikøling hele året – også når udendørstemperaturen er for høj til normal frikøling. Samtidig genanvendes overskudsvarme til driftsopgaver i andre dele af bygningen.

- Københavns Universitet har gjort det, som alle institutioner med mange servere bør gøre, nemlig samle serverne og køle dem med luften udefra. Dertil kommer så brugen af vandfordampning til at sænke lufttemperaturen, som hæver projektet over det sædvanlige, siger Henrik Madsen, som er medlem af dommerkomiteen og professor på DTU.

Grøn boks sparer 35 % på elregningen
Prisen for bedste grøn it-innovation går til virksomheden Greentech Solutions for deres produkt Elspareboksen. Boksen gør virksomheder i stand til at spare op til 35 % på elregningen ved at flytte dele af strømforbruget til de tidspunkter på døgnet, hvor strømmen er billigst for virksomhederne. Dermed understøtter løsningen fremtidens intelligente elnet, det såkaldte smart grid, hvor en stigende mængde vindmøllestrøm skal indpasses i el-nettet.

De øvrige nominerede til de to priser var Dong Energy og Skejby Sygehus til strategiprisen samt Amplex og Center for Energibesparelser til innovationsprisen. I alt 23 konkurrencedeltagere blev vurderet af direktør Preben Mejer, Innovation Lab, professor Henrik Madsen, Danmarks Tekniske Universitet, chefkonsulent Per Andersen, Capgemini, og stifter og ejer Peter Dreyer, Elevator2.

Danmarks grøn it-priser uddeles i et samarbejde mellem IT-Branchen, Dansk IT og Videnskabsministeriet og blev i år uddelt for tredje gang.
Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078