23948sdkhjf

Milliardvækst i dansk eksport

Danske virksomheders eksport til lande uden for OECD er i eksplosiv vækst, viser nye tal fra Udenrigsministeriet.
De danske virksomheders eksport til lande uden for OECD vil næste år være vokset med over 60 milliarder kroner i forhold til før krisen satte ind i efteråret 2008.

Det forudser Udenrigsministeriet i en ny rapport, hvor man samtidig kalder udviklingen for ”den største omvæltning i dansk eksport siden 1950’erne”.

Tallene falder i tråd med en ny konjunkturundersøgelse fra Greens, som 786 danske topchefer har deltaget i, og som viser en klar fremdrift i virksomhedernes ordrer til udlandet.

- Tallene viser, at mange af vores medlemsvirksomheder dermed har fundet tilbage på vækstsporet drevet af eksport – og vel at mærke en markant forøget eksport til vækstmarkeder. Det tyder på, at dansk eksport undergår fundamentale ændringer, siger Hans Peter Slente, markedschef i Dansk Industri (DI).

Fokus på Brasilien
Udviklingen er især positiv, fordi det netop er i de fjernere markeder, den største vækstudvikling forventes de kommende år.

Som et eksempel nævnes Brasilien, hvor udenrigsminister Lene Espersen sammen med knap 20 deltagende virksomheder for tiden er på officielt besøg. Her forventer man en årlig vækst på 5 procent i de kommende år.

Samtidig viser en international rapport fra Global Entreprenuership Minitor (GEM), at 15,3 procent af brasilianerne i den arbejdsdygtige alder driver en etableret virksomhed – defineret som en virksomhed, der har mere end 3½ år på bagen.

Det er en flere end i alle de øvrige BRIK-lande og OECD-landene.

- Det er inspirerende og et eksempel, som vi kan lære af, siger DI’s Hans Peter Slente.

Fakta: OECD

OECD (Organisationen for økonomisk samarbejde og udvikling) har sæde i Paris.
Organisationen blev oprettet 1961 og omfatter 30 medlemsstater, der sammen diskuterer og udvikler økonomisk og social politik.
OECD's årlige budget er på cirka $200 mio. (1,05 mia. kr.) med USA og Japan som de største bidragsydere, der til sammen betaler op mod halvdelen af udgifterne.
Danmarks bidrag er på ca. 15 mio. kr. årligt.

OECD's 30 medlemslande:
Australien, Belgien, Canada, Danmark, Finland, Frankrig, Tyskland, Grækenland, Irland, Island, Italien, Japan, Korea, Luxembourg, Mexico, Nederlandene, New Zealand, Norge, Polen, Portugal, Slovakiet, Spanien, Sverige, Schweiz, Storbritannien, Tjekkiet, Tyrkiet, Ungarn, USA og Østrig.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094