23948sdkhjf

Bornholmske skraldespande proppet med teknologi

Et sommerhusområde på Bornholm er det første sted i Danmark, der får intelligent renovation. Firmaet Wastecontrol har udviklet og leveret sensorerne, som fortælle, hvornår skraldespandene skal tømmes.

- Sensorerne, som er monteret på indersiden af skraldespandenes låg måler afstanden til affaldet med ultrasonisk signal. Når der er en given mængde, fortæller de renovationsselskabet, at skraldespanden skal tømmes via en database. De får også information om, hvor mange skraldespande der er, hvor de står med mere, fortæller partner i Wastecontrol, Lars Kruse Ravnsbeck, som har været på Bornholm for at montere sensorerne.

Helt konkret er 73 sensorer monteret i 68 skraldespande i sommerhuskvarteret på Dueodde på det sydlige Bornholm. Via et Narrowband IoT-netværk (NB-IoT), leveret af Telia, bliver hver affaldsbeholder ved hvert enkelt sommerhus forbundet til renovationsselskabet Bofa, der håndterer dagrenovationen på Bornholm og har lejet sensorerne af Wastecontrol.

Bofa får på den måde dag for dag viden om det præcise behov for at tømme skraldespandene i området. Det giver bedre mulighed for at planlægge de daglige ruter og dermed spare sine skraldevogne for unødvendige kilometer. Den intelligente renovationsordning sparer dermed tid og betyder mindre slitage og CO2-udledning.

Bruger en ny by IoT-løsning
Aftalen om intelligent dagrenovation på Dueodde er kun teknologisk mulig fordi, Telia har udrullet et NB-IoT-netværk. Der findes lignende tests rundt om i landet, men løsningen i Dueodde bygger som noget specielt på et NB-IoT-netværk frem for et af de konventionelle mobilnet. 

- En af fordelene ved NB-IoT er det ekstremt lave strømforbrug. Det giver os mulighed for at bruge sensorer, hvis levetid overstiger levetiden af den enkelte affaldsbeholder. Vi undgår derved at kæden brydes grundet et dødt batteri. Samtidig har det nye netværk både en længere rækkevidde og bedre indtrængningsevne end de konventionelle mobilnet, siger Thomas Kjærsgaard, erhvervskundedirektør i Telia. 

Sensorerne, som Wastecontrol har udviklet, er udstyret med simkort, så de går direkte ind på det særlige NB-IoT netværk og kommunikerer ad den vej, oplyser Lars Kruse Ravnsbeck. 

Kan spare halvdelen af tømningerne i et almindeligt boligområde
Ifølge Lars Kruse Ravnsbeck viser andre Smart City-projekter, hvor firmaets sensorer har været anvendt til intelligent tømning af skraldespande i byer, at 45-50 procent af tømningerne kan spares væk. 

Behovet for dagrenovation i et almindeligt villakvarter med helårsbeboelse er dog hyppigere og mere konstant end i et sommerhusområde, hvor renovationsbehovet er præget af store udsving. 

I første omgang er der tale om en aftale, som Bofa vil evaluere efter et år. Hvad der skal ske her efter afhænger af resultaterne.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078