23948sdkhjf

16.768 kerner i ny dansk supercomputer

DTU Vindenergi opruster med ny supercomputer til et tocifret millionbeløb.

En High Performance computer (HPC) til 20 millioner kroner bliver en del af den fremtidige infrastruktur på DTU Vindenergi. High Performance er præcis, hvad der er behov for, når forskerne de kommende år skal lave hurtigere og mere komplekse beregninger af vindens bevægelser. 

- Danmark og DTU ligger i front på vindenergiområdet, fordi vi hele tiden har været med til at drive udviklingen. Det agter vi at fortsætte med, siger institutdirektør på DTU Vindenergi, Peter Hauge Madsen. 

DTU har allerede en supercomputer til vindberegninger, som har stået på Risø ved Roskilde siden 2014. Men forskerne er allerede nu i gang med forskningsprojekter, som er så computerkrævende, at de ikke kan gennemføres på den nuværende supercomputer. 

- I et projekt, der kortlægger vindforhold i Europa, vil vi sammenkoble meso og mikro modeller. Beregningskapaciteten er her i størrelsesorden 100 millioner CPU timer. Det er to gange mere end den årlige kapacitet for vores nuværende anlæg, siger Dalibor Cavar, der er seniorforsker på DTU Vindenergi, på DTU Vindenergis hjemmeside. 

Får mere end 10.000 flere kerne end forgængeren
Det nuværende HPC Supercomputer-anlæg består af 320 maskiner med 20 kerner hver. Det giver i alt 6400 CPU core-processorer bundet, der er sammen i et netværk. 

Det bliver Dell, der kommer til at levere DTU Vindenergis nye supercomputer, som især skal bruges til forskning inden for vindenergi med Computational Fluid Dynamics (CFD)-beregninger. 

- Vi er i færd med at planlægge installationen, der kommer til at bestå af i alt 524 servere med tilsammen 16.768 kerner, siger sektionsleder Michael Rasmussen fra Research IT ved DTU.

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079