23948sdkhjf

I dag kommer Siemens’ nye kæmpemølle

En 6 MW gearløs vindmølle skal være Siemens’ trumfkort i kampen om store offshore-ordrer.
Den nye vindmølle fra Siemens har produktbetegnelsen SWT-6.0-120, der dækker over en effekt på 6 MW og en rotordiameter på 120 meter, og den første prototype får i dag verdenspremiere på testcentret Høvsøre i Vestjylland.

Siemens nye havvindmølle er gearløs, og nacellen og rotoren vejer tilsammen mindre end 350 tons. Den lave vægt sætter en ny standard for store havvindmøller. Siemens vil nu grundigt teste den nye vindmølle, inden den bliver officielt lanceret i den nærmeste fremtid.

Lavere vægt
Netop SWT-6.0-120 vindmøllens lave vægt vil, ifølge Siemens, bidrage til en væsentlig reduktion i prisen på energi fra havvindmøller, da det bliver billigere at producere såvel selve vindmøllen som tårnet og dets støttestrukturer.

- Der har været en tendens til, at store vindmøller har været tungere per megawatt end små. Med SWT-6.0-120 bryder vi denne regel. Vægten per megawatt svarer her til mange 2 og 3 MW møller, siger teknologichef i Siemens Wind Power Henrik Stiesdal.

- At nå denne lave vægt med en stærk og robust maskine er resultatet af målrettet innovation kombineret med vores mere end 30 års erfaring i vindmølleindustrien.

Afprøvede nøgleteknologier i brug
Den nye Siemens SWT-6.0-120 gør brug af flere nøgleteknologier, som Siemens blandt andet har brugt i sin 3,6 MW vindmølle. Det gælder blandt andet vingetypen, der er Siemens patenterede IntegralBlade-design, hvor vingerne er fremstillet helt uden limsamlinger.

Den nye SWT-6.0-120 er den tredje gearløse vindmølletype fra Siemens efter 2,3 MW- og 3 MW-møllerne. Den gearløse teknologi er resultatet af 10 års design, udvikling og test.

- Vi har udviklet SWT-6.0-120 vindmøllen specielt til havvindmølle-projekter i fremtiden. Vores gearløse teknologi er et design, der minimerer antallet af bevægelige dele i vindmøllen. Vi forventer, at vores nye SWT-6.0-120 vil sætte nye standarder for ydeevne og robusthed og samtidig optimere arbejdet med at vedligeholde dem. Det sidste har stor betydning i de barske vilkår til havs, siger Henrik Stiesdal.

Den første 6 MW prototype vil nu gennemgå en omfattende prøvedrift, før den frigives kommercielt. I løbet af 2011 vil Siemens installere ekstra prototyper af SWT-6.0-120 vindmøller til yderligere test og validering, ligesom en række præ-serie 6 MW-vindmøller vil blive installeret i løbet af 2012 og 2013 for yderligere test og optimering af vindmøllens ydeevne. Serieproduktion er planlagt til 2014.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125