23948sdkhjf

Skræddersyet belysningsløsning til Tandlægeskolen i Aarhus

Belysningsleverandøren Thorn Lighting har i forbindelse med renovering af 10 undervisningsklinikker på Tandlægeskolen i Aarhus specialfremstillet et nyt loftsarmatur til tandlægeklinikker.
Med i alt 500 nye armaturer siger Tandlægeskolen i Aarhus farvel til et gult og søvnigt udtryk og byder undervisere, studerende og patienter indenfor i lyse og indbydende lokaler, der tilgodeser særlige belysningskrav for tandpleje.

Det specialudviklede armatur bærer navnet Dentist. Det udmærker sig bl.a. med en høj effekt, der forbedrer lysniveauet, så der kun er installeret halvt så mange armaturer som Tandlægeskolens hidtidige løsning. Resultatet er en løbende energibesparelse, mindre investering i antallet af armaturer og bedre belysning. En særlig særlig mikroprismatisk afskærmning sikrer desuden, at lyset opblødes og spredes jævnt i rummet.

Tæt samarbejde bag udvikling
Udviklingen af Dentist-armaturet er foregået i samarbejde med Tandlægeskolens ingeniørrådgiver Alectia, der sammen med skolen definerede krav til eksempelvis effektivitet, farvegengivelse, vedligehold og rengøring.

- Belysningen skulle først og fremmest overholde de gældende standarder i DS705, der beskri-ver lysforholdene i tandlægeklinikker. Det betyder blandt andet en god farvegengivelse, som kræver en høj virkningsgrad, uden at lyset blænder patienterne i stolen. Samtidig ønskede vi, at armaturerne kunne indbygges i loftet, så vi kan sikre god hygiejne med minimal rengøring, fortæller Erling Østergaard.

De første fire undervisningsklinikker fik installeret Dentist-armaturerne i slutningen af 2010, mens de resterende klinikker på Tandlægeskolen i Aarhus efter planen færdigrenoveres i løbet af 2012.

Teknisk afskærmning forhindrer blænding
Udskiftningen af loftsarmaturerne sker i forbindelse med en gennemgribende renovering af Tandlægeskolens 10 undervisningsklinikker. På baggrund en fuld mock-up-test på en af klinikkerne godkendte en brugergruppe fra skolen Dentist-armaturet.

- ”Lyset har forvandlet rummene totalt, så vi i dag har en række lyse lokaler med et rent og indbydende udtryk. Samtidig lever lyset op til kravene til lysniveau og farvegengivelse, uden at patienterne bliver blændet. Lyset minder om naturligt dagslys, hvilket er nødvendigt, når de studerende udfører farveprøver til eksempelvis fyldninger, forklarer sikkerhedsleder Erling Østergaard fra Tandlægeskolen ved Aarhus Universitet.

Fakta: Før- og nu-målinger i undervisningsklinikker
Før
- Armatur: Kassearmatur 2x36/58W uden HF
- Lux-niveau gulv: 570-830 lux
- Oplevelse af lys: Gult og søvnigt

Nu
- Armatur: Dentist 2x54W T5 HFX-dali
- Lux-niveau gulv: 1.000 lux
- Oplevelse af lys: Hvidt, lyst, rent og imødekommende
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157