23948sdkhjf

138 mio. kr. til udvikling af fremtidens intelligente elsystem

Danmark får verdensklasse testfaciliteter til fremtidens energisystem. Med 32 mio. kr. fra Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram, EUDP, er den samlede finansiering til testplatformen PowerLabDK faldet på plads.
Udover EUDP bidrager række danske virksomheder, Danmarks Tekniske Universitet, DTU, og programmet Green Labs DK til et samlet budget på 138. mio. kr.

Faciliteter i absolut topklasse
PowerLabDK skal teste og udvikle Smart Grid-teknologier til fremtidens intelligente elsystem. De nye teknologier skal bl.a. gøre det muligt at integrere en varierende mængde strøm fra vindmøller i energisystemet. Den eksperimentelle platform vil give Danmark unikke muligheder for erhvervsudvikling, eksport og grøn vækst.

PowerLabDK ledes af professor og centerleder Jacob Østergaard, DTU Elektro. Han siger:

- Med PowerLabDK får vi i Danmark faciliteter, som er i international topklasse – og på flere punkter de bedste i verden. Blandt andet binder vi det bornholmske elsystem med 33 % vindenergi sammen med laboratorierne på DTU med avancerede IT-systemer, så fuld-skala forsøg kan overvåges og styres. Faciliteterne understøtter Danmark som Europas centrum for udvikling af intelligente elsystemer og giver unikke muligheder for samarbejde mellem erhvervsliv og videninstitutioner. Med PowerLabDK kan vi tiltrække de klogeste hoveder i verden, og faciliteterne vil bidrage til uddannelse af efterspurgte ingeniører i verdensklasse.

Åbner ny verden af forretningsmuligheder
- Smart Grid-teknologien åbner en ny verden af forretningsmuligheder. Der vil blive udviklet nye services, nye tjenester og nye apparater i et omfang, der overgår mobiltelefonien, og hvis betydning må sammenlignes med internettet. Testplatformen giver danske og udenlandske virksomheder unikke betingelser for at udnytte de nye muligheder. Men udviklingen går stærkt, så jeg vil opfordre virksomhederne til at gribe chancen, mens den er der, siger Bestyrelsesformand Torkil Bentzen, EUDP.

Vigtig konkurrenceparameter
En af platformens fremtidige brugere, Innovations- og Udviklingschef Lars Gorzelak fra Vestfrost, siger:

- Evne til samspil med elnettet kan blive en vigtig konkurrenceparameter for producenter som Vestfrost. Vi deltager derfor i udviklingen af de nye intelligente energisystemer og vil fremover have brug for at afprøve og verificere vores teknologi. På dette område giver PowerLabDK platformen de muligheder, som vi har brug for. I det hele taget er der en række nye forretningsmuligheder knyttet til at være i front på dette område.

Om PowerLabDK
PowerLabDK faciliteterne ejes af Center for Elteknologi på DTU Elektro, Ingeniørhøjskolen i København, Risø DTU samt Østkraft på Bornholm, hvis samlede net med 25.000 forbrugere indgår som fuld-skala facilitet. Alle faciliteter forbindes gennem et avanceret styringssystem og kommunikationsfaciliteter.

Til den samlede finansiering bidrager private virksomheder med omkring 30 mio. kr., Green Labs DK med 15 mio. kr., og DTU finansierer resten. De private investorer er ABB, Balslev, Energinet.dk, IBM, nkt cables, Siemens, Vattenfall, Vestas og Dansk Energi, som repræsentant for de danske elselskaber.

Green Labs DK er en national tilskudsordning til etablering af stor-skala testfaciliteter.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172