23948sdkhjf

Dansk sensor-plaster gør op med "synsninger" i demensplejen

"Beboeren er sædvanligvis oppe fra kl. 9 til kl. 20 hver dag. Men nu er han er meget passiv og går stort set ikke. Han har lange perioder i løbet af dagen, hvor han ligger og antagelig sover.

Hver nat er der perioder, hvor han er urolig og ikke sover.
Nye plejetiltag: Han stimuleres og hjælpes til mere aktivitet og gåture om dagen, for at bedre hans nattesøvn og forhindre, at han opgiver at gå.”

Så konkrete detaljer og oplæg til anbefalinger af den videre pleje kommer ud af et nyt sensorplaster, som Gentofte Kommune og plejehjemmet Egebjerg har været med til at udvikle.

DEMOS-10
Teknologien hedder DEMOS-10 (DEMens Observation System), er udviklet af Brane ApS og evalueret i Patient@home.

- Plejen af borgere med demens er til stadighed en udfordring, fordi kommunikationen er så svær. Beboerne kan ikke fortælle os, hvordan de reelt har det. Med sensorteknologien får vi et konkret, detaljeret billede af en beboers søvn- og aktivitetsmønster og kan agere derefter, fortæller Sophie Harms, områdechef for plejeboliger og dagcentre i Gentofte Kommune.

En specialudviklet sensor - placeret på beboerens ryg i et plaster - foretager døgnrytmemålingerne. Sensoren kan måle en borgers aktivitetsniveau minut for minut.
Jægersborghave har brugt teknologien på ca. 10 beboere, løbende gennem det seneste halve år. Resultaterne er brugbare og nyttige, fortæller sygeplejerske Sandie Lilja.

Årsag til søvnløshed
Beboere, der ikke sover nok om natten, er en reel udfordring på et plejehjem som Jægersborghave. En del af beboerne, som har en demensdiagnose, bliver urolige og kan ikke fortæller hvorfor.

Det resulterer ofte i forstyrret nattesøvn. Den manglende søvn kan blandt andet være symptom på delir, infektioner og på evt. utryghed.

- Hvis vi kan måle på søvnmønstret og på aktivitetsniveauet, kan vi som oftest finde frem til årsagen til søvnløsheden. Vi har for eksempel haft en beboer, der konstant stod op for at ryge. En anden beboer stod op på grund af utryghed og forvirring. De borgere skal som oftest blot hjælpes tilbage i seng. Andre gange skal der medicinsk behandling til, fordi søvnmanglen bunder i sygdom, forklarer Sandie Lilja.

Også argument overfor pårørende
Jægersborghave oplever, at der er store forventninger fra pårørende til beboerne om, at de skal deltage i mange fester eller ture ud af huset. Men det er ikke altid til beboerens bedste, forklarer Sophie Harms.

- Med DEMOS-10 kan vi i en let grafisk form dokumentere, at beboeren efterfølgende bliver urolig om aftenen, det underbygger personalets faglige observationer, siger hun.
Der kan være forskellige faglige vurderinger af en beboers aktivitetsniveau, men med DEMOS-10 leveres objektive og systematiske data.

- Man kan sige, vi gør op med ’synsningerne’ og erstatter med konkret viden. Resultatet er bedre livskvalitet for beboerne, siger Sophie Harms.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078