23948sdkhjf

Kamera fra DTU med på NASAs næste store Mars-mission

Nå Nasa næste år sender den store Mars-2020-mission i rummet, bliver det med udstyr fra DTU Space ombord. I øjeblikket er udstyret ved at blive bygget ind i den rover, der skal lede efter tegn på, om der har været liv på Mars. Det skriver universitetet på sin hjemmeside.

- Det er en stor milepæl og kulminationen på mange års arbejde her på DTU. Vi er stolte af at levere udstyr, der lever op til NASA's meget strenge krav om kvalitet og stor ydeevne, fortæller professor og afdelingsleder på DTU Space John Leif Jørgensen.

Udstyret fra DTU Space er et kamerasystem, der bygger på stjernekamerateknologi. Systemet er en del af instrumentet PIXL, som skal monteres på en arm på roveren, hvorfra det skal scanne og undersøge udvalgte klipper på Mars for tegn på liv. Det sker via en røntgenflourescens-sensor, der blandt andet kan analysere overfladens kemiske sammensætning. Kemien kan nemlig afsløre eventuelle tegn på signaturer efter fossilt biologisk materiale i klippematerialet.

- Det er helt centralt udstyr til missionen; Vores kamera tager billederne af overfladen på Mars, så hvis der opdages tegn på liv deroppe, vil det være billeder taget med vores udstyr, der viser det, fortæller John Leif Jørgensen.

PIXL kan undersøge materiale i klipper på størrelse med et lille sandkorn og dermed effektivt søge efter potentielle tegn på, at der tidligere har eksisteret liv i form af aflejringer fra biologisk liv på Mars.

 

FAKTA

Udstyret fra DTU til MARS 2020-missionen består af et kamera – Micro Context Camera - og et tilhørende Floodlight-system, der sidder udvendigt på en arm på marskøretøjet (roveren) sammen med PIXL’s hovedinstrument. Via et kabel er det forbundet med en tilhørende computer i selve roveren, som behandler data fra kamera-systemet. De behandlede data sendes videre til den centrale computer i PIXL-instrumentet.

 

DTU’s Micro Context Camera, tager billeder af overfladen på Mars, mens Floodlight-systemet, der placeret uden om, leverer et 'blitz-lys'. Ud fra billeddata beregnes blandt andet orientering og position, og disse data bruges til at sikre præcis navigation og positionering af PIXL’s hovedinstrument på overfladen af Mars. Desuden kortlægger DTU-udstyret ved hjælp af hyperspektrale optagelser geologien og morfologien i de klipper, der  undersøges.

 

PIXL-hovedcomputeren samler og behandler alle data fra klippeundersøgelserne, komprimerer dem, og sender dem videre til Jorden, hvor forskerne så analyserer på dem. Da det er kameraet fra DTU Space, der tager de første billeder af de områder, der undersøges, vil det også være dette kamera, der først dokumenterer eventuelle tegn på, at der tidligere har været liv på Mars.

 Kilde: dtu.dk
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.083