23948sdkhjf

Millioner til masseproduktion af organiske solceller

MCI NanoSYD på SDU Sønderborg har fået bevilliget fem millioner kroner fra Bitten & Mads Clausens Fond, så centret kan tage det store skridt fra grundforskning til egentlig produktion af organiske solceller og andre smarte materialer.

Organiske solceller & tynd film

Organiske solceller og andre printede tynd film kan relativt nemt integreres i vinduer, facader og andre dele af bygninger. Ligeledes kan de let installeres på bøjelige overflader.

Det betyder, at strøm kan blive produceret der, hvor den skal bruges, nemlig i byerne. Strømmen kan også lagres direkte i bygninger og konverteres for eksempel til lys.

Dermed kan smarte tynd film blive en vigtig faktor i den omstilling til grøn energi, som verdens klimaudfordringer hastigt kræver.

Udviklingen har ikke kun betydning for solcellerne, men også for en række andre smarte devices, som kan printes i stor skala – alt lige fra superkondensatorer til energilagring, sensorer til næste generation af bløde robotter eller lys-emitterende transistorer til ultrahøjtopløsende, organiske monitorer.

- Bitten & Mads Clausens Fond har i mere end ti år været en grundsten i opbygningen af forsknings- og udviklingsaktiviteter inden for den ’key enabling technology’ nanoteknologi, som vi i dag råder over i Sønderborg. Det er en uvurderlig hjælp i vores bestræbelser på at tage det næste skridt fra grundforskning til produktion, siger leder af Mads Clausen Instituttet, Horst-Günter Rubahn.

Forskergruppen på SDU har gennem de sidste år opnået store forskningsmæssige gennembrud inden for udviklingen af organiske solceller .

Det er blandt andet lykkedes forskere på SDU Sønderborg at forlænge solcellernes levetid væsentligt, både ved at indføre nye kontaktlag i cellerne, og ved at stabilisere de lysabsorberende polymerer som cellerne er bygget op af.

Nu kan og skal bevillingen fra fonden altså bringe forskergruppen skridtet videre.

Industriel massefremstilling
For solcellegruppen hos MCI er målet at de forskningsmæssige gennembrud på sigt skal kunne bruges i en industriel massefremstilling af de printbare solceller.

Gruppen arbejder på en opskalering af teknologien gennem rulle-til-rulle printprocesser, men at gå fra at udvikle solceller på lille skala i laboratoriet, til at producere flere kvadratmeter af det, er imidlertid ikke nogen let eller billig proces. Det kræver udstyr.

Det er her pengene fra Bitten og Mads Clausens fond kommer ind i billedet.

- Bevillingen fra Bitten & Mads Clausens Fond vil styrke vores rulle-til-rulle faciliteter så vi kan løse de udfordringer der er i forhold til at masseproducere teknologien industrielt. Det er vigtigt i forhold til at vores videnskabelige resultater kan bidrage til at udbrede teknologien kommercielt, siger lektor og leder af solcellegruppen, Morten Madsen.

Pengene skal altså gå til om- og udbygning af diverse rulle-til-rulle laboratoriefaciliteter, samt indkøb af en ny R2S nanoimprinter, en state-of-the-art S2S coater og nyt karakteriseringsudstyr. Disse tiltag vil ikke blot komme organiske solceller til gode, men også betyde, at NanoSyd kan udvikle bl.a. super kapacitorer og kunstige muskler.

Mads Clausen Instituttet har på baggrund af bevillingen en målsætning om allerede fra september næste år at kunne fremstille effektive solcellemoduler i forskellige designs og farver, og på sigt også at fremstille nye typer fleksible devices, der printes gennem rulle-til-rulle teknologi, netop for at udbrede smarte materialer konceptet til flere områder i fremtiden

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11