23948sdkhjf

Hjerneforsker erstatter dyrt måleudstyr med smartphone

Da hjerneforsker Eva Maria Meier Carlsen gerne ville måle rystelser i mus i forbindelse med sit ph.d.-projekt, løb hun ind i et problem. Laboratoriet havde ikke det nødvendige måleudstyr, og med priser på mellem 100.000 og 130.000 kroner for et enkelt måleapparat ville det blive for dyrt at anskaffe. Ikke mindst fordi Eva Maria Meier Carlsen mest bare sad med en fornemmelse af, at målingerne kunne være relevante og knapt så meget data til at bakke op om sådan et indkøb.

Derfor satte forskeren sig for at finde en billig og valid måde at måle rystelser på, og løsningen blev at bruge en smartphone. Det skriver Ingeniøren.

Den grundlæggende komponent i det dyre måleudstyr er et accelerometer, og da Eva Maria Meier Carlsen opdagede, at den også findes i en iPhone, lykkedes det hende på en lille uge at få sat systemet op og testet af, så hun kunne implementere det i sit ph.d.-projekt.

Den nye metode går ganske enkelt ud på, at man hænger et bur op i elastikker. På buret monterer man en smartphone, der gennem sit accelerometer måler rystelserne fra to horisontale akser omkring buret, hvis musen ryster. Forsøget er blevet gentaget i samarbejde med virksomheden Saniona, der blandt andet udvikler lægemidler til centralnervesystemet.

- Så satte jeg mig i forbindelse med Saniona, som jeg vidste havde det dyre udstyr, og vi mødtes og sammenlignede resultater – og min mobiltelefon var lige så præcis som deres udstyr. Så nu har mit laboratorium tilføjet en ny interesse – rystelser – megaeffektivt og megabilligt, og vi har en masse spændende ting i gang, fortæller Eva Maria Meier Carlsen til Ingeniøren.

 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063