23948sdkhjf

Brug og smid væk-kulturen har fået en modspiller: Reparationscaféer hitter

Formand for Repair Café Danmark mener, at vi skal blive meget bedre til at reparere fremfor at smide ud

Du kender det måske; din to år gamle blender har givet op, og det nemmeste er at smide den til storskrald og købe en ny på tilbud.

Men før du gør det, kan du spare klimaet og din pengepung en smule, nemlig ved at besøge en af de 16 reparationscaféer, der de seneste år er blomstret frem.

For vores brug og smid væk-kultur er ved at få en modspiller - det er nemlig blevet hipt at få repareret sine sager.

Særligt omkring hovedstaden åbner flere caféer - blandt andet i Allerød, Gladsaxe og Brøndby.

Et andet sted, hvor man kan få repareret sine ødelagte sager, er hos Repair Café Gentofte. Her kommer cirka 50 besøgende i løbet af de tre timer caféen holder åbent.

Det er lidt af hvert, folk medbringer til reparationscaféen. Alt fra en elstøvsuger til en fladskærm får ekstra liv.

Det, folk ellers havde smidt ud

Formanden for Repair Café Danmark, Stig Bomholdt, er glad for den store interesse:

- Ofte er det blot en lille bitte dims til halvanden krone, der skal til for at kunne fikse noget, og så giver det da mere mening, at få det repareret, så vi kan spare kloden nogle ressourcer og pungen nogle penge, siger han til DR P4 København.

Et af målene med Repair Café Danmark er at åbne folks øjne for, at ting sagtens kan repareres og få et længere liv.

Det er dog ikke alt, som caféerne vil reparere, siger Stig Bomholdt:

- Vi reparerer ikke cykler, eller lægger bukser op, det er ting man kan få ordnet hos en cykelsmed eller en skrædder. Vi vil redde de ting og sager, som folk ellers havde smidt ud, siger han til DR P4 København.

Til gengæld vil de gerne hjælpe folk til selv at blive bedre til at reparere.

- Det med at reparere er gået tabt, folk ved ikke længere, hvordan de skal sætte en ny lynlås i eller skifte ledningen på deres lampe, det vil vi gerne lære dem, så vi kan spare lidt affald, siger han til DR P4 København, og fortsætter spørgende:

- Jeg synes ikke, at vi har råd til at lade være med at begynde at reparere mere. Hvorfor ikke få noget kvalitet i stedet for, og spare kloden en masse ressourcer, siger han til DR P4 København.

Lidt har også ret

I den grønne tænketank Consito er man begejstrede over lysten til at reparere.

Programleder ved Consito Michael Minter mener, at en større lyst til at vedligeholde og reparere vores ting og sager kan have en god effekt på vores forbrugsvaner. Dermed kan det være med til at sænke mængden af vores udledning af klimagasser.

- Det er altid godt at reparere, noget batter selvfølgelig mere end andet, men bare det at forsøge at give sine ting en længere levetid har en effekt, siger han til DR P4 København.

Selvom det nogle gange er de små ting, der bliver taget med til reparationscafeerne, så mener Michael Minter stadig, at det har en effekt.

Og så kan det også sætte hjernen i gang med at tænke mere klima og genbrugsvenligt.

- Det kan måske have en afsmittende effekt, så man beholder køkkenet et år længere, eller overvejer lidt nærmere, om man har behov for det her nye tv, siger han til DR P4 København.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125