23948sdkhjf

Dansk trio skal måle spændstige astronautben

Astronauter skal passe deres træning rummet.

Derfor har den danske rumaktør Danish Aerospace Company (DAC) og Biomedicinsk Institut under Københavns Universitet indgået en aftale med producenten af wearables Ohmatex om et system, der skal overvåge astronauternes muskelmasse, mens mandskabet er i rummet.

Det oplyser DAC i en pressemeddelelse.

Kontrakten løber i tre år og har for DAC en værdi på samlet omkring 2,5 millioner kroner.

Udstyret skal omkring 2021 afprøves på Den Internationale Rumstation af den Europæiske rumfartsorganisation ESA.

Et ikke-invasivt system
Ohmatex har udviklet et nyt bærbare ikke-invasive muskelovervågningssystem som skal tilpasses til brug og afprøves i rummet.

Systemet måler ændringer i volumen i benene og dermed væskeforskydninger, den elektriske aktivitet og iltmætning i musklerne. Dermed kan man undersøge, hvordan musklerne i astronauternes ben opfører sig under motion i rummet og på jorden.

Ohmatex arbejder i forvejen sammen med den europæiske rumorganisation ESA om at udvikle muskelmålesystemet til rumbrug og afprøve det på rumstationen ISS.

Ohmatex A/S er hovedkontraktor, mens DAC skal stå for sikkerhed og kvalificering til brugen i rummet og KU for selve de medicinske afprøvninger.

- (…) grunden til at ESA vil sende en stor kontrakt til Danmark er, at vi samler kræfterne og udnytter de kapaciteter der er indenfor dette nichefelt. Bemandet rumfart stiller store krav til kvalitetsstyring og det er en stor gevinst at produktion og certificering af udstyret kan ske hos DAC, siger CTO i Ohmatex A/S, Christian Dalsgaard.

To timers træning
Astronauter i rummet bruger i gennemsnit to timer hver dag på at træne for at vedlige muskelstyrken og forhindre gener som følge af vægtløshed.

ESA ønsker sig dybere indsigt i træningen for at forberede længere missioner og derfor er der brug for nye målemetoder og bærbare løsninger som sidder i tøjet. For den medicinske forskning og teknologiudvikling er der store perspektiver og med ESA-kontrakten får danske rumaktører chancen for at bliver førende indenfor dette felt.

- Vi er meget glade for den nye kontrakt og dette nye samarbejde med Ohmatex A/S og KU, da vi sammen udgør et kompetent hold, hvor vi kan bidrage med vores lange erfaring med udvikling, afprøvning og kvalificering af udstyr til rummet. Kontrakten passer ind i firmaets strategi og det nye indsatsområde indenfor wearables teknologier til såvel jordiske og rumbrug, som vi forfølger, siger administrerende direktør i DAC, Thomas A. E. Andersen. 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095