23948sdkhjf

Høre-giganter lægger millioner i hjernemålinger

William Demant Fonden, WS Audiology og Uneeg Medical har forenet kræfterne.

WS Audiology, Uneeg Medical og William Demant Fonden har til sammen investeret 20 millioner i et nyt center på Aarhus Universitet.

Centeret skal forske i hjernemålinger via et særlig apparat, der monteres i øret ligesom et høreapparat.

Måler spændinger i øret
Metoden, som kaldes øre-EEG (øre-ElektroEncefaloGrafi), måler de ekstremt små spændingsændringer på hudens overflade inde i øret, som skyldes elektrisk aktivitet i hjernens neuroner.

Den beskyttede og mere diskrete placering gør metoden attraktiv i forhold til traditionelle EEG-målinger, som gør brug af elektroder placeret oven på hovedet.

- Vi ser et kæmpestort potentiale i øre-EEG både forsknings- og anvendelsesmæssigt. Man kan eksempelvis bruge øre-EEG til at karakterisere høretab på en langt mere detaljeret måde, end hvad der er praktisk muligt i dag, men øre-EEG kan også bruges til andre ting - eks. til at udforske menneskets søvnmønstre og til at hjælpe med at give os en bedre forståelse af forskellige hjernesygdomme, siger Preben Kidmose, som er professor og skal lede forskningsgruppen på centeret.

Fremskynde forskning
Centeråbningen har stor betydning for både William Demant Fonden, UNEEG medical og WS Audiology, der ser det som noget helt naturligt at investere millioner i udviklingen af denne danske teknologi.

- Vi har samarbejdet med professor Preben Kidmose på AU igennem mange år, og det har givet mange spændende resultater. Derfor er jeg også rigtig glad for, at vi har kunne være med til at etablere en mere permanent ramme om hans forskning. Øre-EEG har potentialet til at kunne hjælpe mennesker indenfor overraskende mange områder, og jeg er sikker på at dette center vil fremskynde realiseringen af disse muligheder, til gavn for alle, siger Richard Tøpholm, CTO i UNEEG medical.

William Demant Fonden

Fonden står bag Oticon og Interacoustics, der i adskillige år har samarbejdet med både Aarhus Universitet og Widex om forskning og udvikling på høresundhedsområdet. 


UNEEG medical
UNEEG medical er grundlagt i 2005 og fremstiller udstyr til diskret langtidsmonitorering af EEG. Virksomheden har netop lanceret et implantat til langtidsmonitorering af EEG, der kan bidrage til diagnostik eller behandling af personer, der lider af f.eks. epilepsi eller søvnforstyrrelser. 


WS Audiology
Virksomheden blev dannet i 2019 ved fusionen af Sivantos og Widex. WS Audiology er aktive på over 125 markeder og beskæftiger mere end 10.000 mennesker over hele verden. 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094