23948sdkhjf

Elforsk støtter energifællesskaber, flexafregning og varmepumper med millioner

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

18 visionære energiprojekter har netop fået bevilget i alt 22,4 mio. kr. i støtte fra Elforsk-puljen, der administreres af Dansk Energi.

Læs også: Udlandet køber dansk energiteknologi for 108 milliarder

 - Vi har i Danmark et mål om at reducere udledningen af klimagasser med 70 procent frem til 2030. Med dette års bevillinger kan vi både levere inspiration til myndighederne, når de skal lave en fremadrettet lovgivning, og udvikle tekniske løsninger, der er økonomisk attraktive, siger chefkonsulent Richard Schalburg fra Dansk Energi.

De 18 projekter rummer kimene til gennembrud indenfor to af de sektorer, der traditionelt har haft sværest ved at reducere deres CO2-udledninger; nemlig bygninger og industri. Udover at projekterne alle skal øge energieffektiviteten i samfundet, løber der også en rød IT-tråd gennem de grønne projekter: Digitalisering, intelligens og fleksibilitet.

- Vi skal skabe et helt nyt og smart samspil mellem bygninger, industrier og elnet, siger Richard Schalburg.

Test af energifællesskaber
Elforsk yder for eksempel støtte til test af, hvordan energifællesskaber kan give fordele både for beboere, elnet og samfund. Under ledelse af Cowi skal Ørsteds elhandelsselskab, Lithium Balance, Radius Elnet og boligselskaberne KAB og BO-VEST undersøge, om to almene boligforeninger efter energirenovering med solceller og batterier kan fremme brugerfleksibilitet og elbesparelser.

Læs også: Gængse solcelle-invertere vender tilbage på positivliste

- Vi har i en del år hjulpet boligforeninger med at etablere større solcelle-/batterianlæg, men de juridiske og regulatoriske rammebetingelser har ikke været hensigtsmæssige for beboerne, siger projektleder Maja Grud Minzari fra Cowi.

- Derfor glæder vi os til i et samarbejde med Radius Elnet at forsøge at finde ud af, hvordan energifællesskaber kan blive en fordel for alle, fastslår hun.

Med energifællesskaber er der risiko for, at økonomien står og falder på tænkning i lavere nettariffer og afgifter. Hvis elnettet ikke får fordele af energifællesskaberne, vil det i praksis betyde, at beboerne i energifællesskaberne sparer penge, mens elnettets øvrige brugere får en ekstraregning.

Senior manager Cäthe Juul Bay-Smidt fra Radius Elnet fastslår, at elnetselskabet er positivt stemt overfor energifællesskaber:

Læs også: Grønt kapløb: Ansøger-rekord til Elforsk-pulje

- Men det er vigtigt at finde ud af, hvad de kan bidrage til. Vi dimensionerer vores elnet ud fra en spidsbelastning, så et tag med solceller hjælper os typisk ikke. Hvis et energifællesskab med solceller og batterier derimod kan garantere, at det altid – sommer som vinter – leverer et lavere træk på nettet, så er det noget, vi kan få glæde af, siger hun.

- Vi skal være sikre på, at vi foretager de nødvendige investeringer i elnettet – hverken mere eller mindre – så vi får den grønne omstilling, men gør det så omkostningseffektivt som muligt til gavn for både vores kunder og hele samfundet, tilføjer Cäthe Juul Bay-Smidt.

Projektet skal give input til, hvordan boligforeninger, der ønsker at oprette energifællesskaber, skal agere i forhold til EU-lovgivning og hvilke virkemidler – herunder tidsdifferentierede tariffer – der vil være gavnlige at bruge.

Et mere fleksibelt elnet
Et projekt underledelse af BUILD Institut for Byggeri, By og Miljø under Aalborg Universitet – ligger lidt i samme boldgade.

Læs også: Dansk Energi og DI stifter Erhvervslivets Klimaalliance

Sammen med elhandelsselskaberne hos Norlys og Ørsted skal Aalborg Universitet gøre sig selv og alle os andre klogere på, om flexafregning, variable elpriser og de tidsdifferentierede nettariffer, mange netselskaber allerede har indført, fører til en mere effektiv anvendelse af elektricitet ude hos kunderne. Den viden kan blive guld værd, når elsystemet fremover skal indpasse langt mere elproduktion fra vind og sol og langt mere forbrug fra elbiler og varmepumper. 

- Alle forbrugerne er ved at have timeafregnede elmålere, der tilbydes en række fleksible produkter på markedet, og flere og flere netselskabers tariffer bliver differentieret. Med det her projekt håber vi på at blive klogere på, hvad de fleksible priser egentlig betyder ude hos kunderne, siger projektleder, seniorforsker Anders Rhiger Hansen fra BUILD, der byder ind med samfundsvidenskabelig viden til en sektor, der er teknisk funderet og forretningsmæssig orienteret.

Udover at indhente danske og internationale erfaringer vil der med projektet bl.a. blive gennemført interviews med kunder, der har valgt et fleksibelt produkt på elmarkedet, og analyser af om det har ændret deres forbrugsmønstre.

- Der sker meget internationalt i forhold til fleksibelt forbrug. Jeg regner med, at vi kan bidrage med ny viden, for i Danmark har vi en unik mulighed for at få data om hverdagsforbrug og rutiner. Det er præcis disse data, vi skal forstå bedre for at få et mere effektivt energiforbrug, siger Anders Rhiger Hansen. 

Læs også: Elselskaber advarer: Elnettet er slet ikke klar til en sværm af elbiler

Jobs og eksport
For alle 18 Elforsk-projekter gælder, at partnerne selv bidrager økonomisk. Det betyder, at den samlede projektsum løber op i knap 40 mio. kr.

- Det bliver spændende at følge udviklingen de næste 2-3 år. Vi er sikre på, at der kommer brugbare Elforsk-resultater eksempelvis også af forsøg med energieffektiv programmering af robotter samt brug af højtemperaturvarmepumper og smart styring af ventilation i industrien, siger Richard Schalburg. 

- Vi forventer, at vi med årets bevillinger skaber løsninger, der udover klimagevinster giver jobs, omsætning og eksport. Teknologiudvikling er det lange seje træk, og vi kan se, at Elforsk tidligere har bidraget til at skabe stærke miljøer i Danmark bl.a. inden for LED-belysning og miljøvenlige varmepumper. Det gør vi igen, fastslår Richard Schalburg.

Her er de 18 Elforskprojekter:

Bygninger

 • Forprojekt: Proof-of-concept vedrørende miniatureføler til modstandsfri lufthastighedsmåling /v. BUILD - Institut for Byggeri, By og Miljø, Aalborg Universitet
 • IoT-baseret dataopsamling til bedre bygningsdrift og -design /v. NCC 
 • Klimafacaden /v. Erik Arkitekter
 • Øget energibesparelsespotentiale ved yderligere forøgelse af kølekapaciteten ved diffus loftsindblæsning /v. BUILD - Institut for Byggeri, By og Miljø, Aalborg Universitet
 • Udnyttelse af solcelle-el i énfamiliehus med batteri og varmepumpe /v. Teknologisk Institut
 • Demonstration af energibesparelser og indeklima med bæredygtig adiabatisk køling med regnvand /v. Systemair
 • Varmepumper i eksisterende helårshuse, barrierer i købsproces /v. Green Lab Brugerinnovation
 • Lavenergibygninger og indlejret energi i bæredygtighedsperspektiv: Ny viden og værktøjer for rådgivere og bygherrer /v. BUILD - Institut for Byggeri, By og Miljø, Aalborg Universitet
 • OLED Academy - fremtidsperspektiver for energibesparelser /v. DTU Fotonik
 • Automatisk datagenkendelse og informationsfeedback til SMV /v. Viegand Maagøe A/S
 • Demonstration af et innovativt 2-rørsbaffelsystem til kontorbygninger /v. BUILD - Institut for Byggeri, By og Miljø, Aalborg Universitet
 • Test og udvikling af energieffektiv infrastruktur og velfærdsteknologi gennem opbygning af LED- og Smart Lighting /v. Albertslund Kommune
 • Varmt eller Koldt? - Lysets indflydelse på termisk komfort /v. BUILD - Institut for Byggeri, By og Miljø, Aalborg Universitet
 • Indeklimaforbedringen ved energirenovering af erhvervsbyggeri skal med i business-casen /v. Teknologisk Institut
 • Varmepumper i eksisterende bebyggelse - Fase 1b systemdesign, komponenter og verificering /v. Cowi

Industri

 • Køleanlæg med udnyttelse af temperaturglid /v. JoMa Tech MSR IvS
 • Salgskølemøbler - Klar til ecodesign og energimærkning - med fokus på iscremefrysere (softice-maskiner) /v. Teknologisk Institut
 • Optimering af hydrauliksystemer /v. Teknologisk Institut
 • Værktøj til systemoptimering - opdatering og videreudvikling /v. Teknologisk Institut
 • Plastanvendelse til ekspanderteknologi (PLET) /v. Teknologisk Institut
 • Optimering af varmgasafrimning i industrielle køleanlæg /v. IPU

Kilde: Dansk Energi

Mere om: Dansk Energi |Elforsk
Hold dig opdateret med Electronic Supply DK
Kommentarer (0)

JOB i FOKUS

Forsiden lige nu

Sydjysk producent vinder pris for udendørslamper

International koncern overtager Esbjergs trafiklys

UVD Robots opjusterer efter tre vilde måneder

Engangsudstyr hitter: Ambus salg stormer frem under corona

Regeringen genåbner Danmark gradvist efter påske

Sydjysk elektronikvirksomhed jagter ansatte

Nyhedsbrev

5.132 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Regeringen stiller garanti for eksportvirksomheder på milliarder

Elektrolyse-virksomhed bygger nyt og gør klar til mere vokseværk

Massivt investeringsår: Millionoverskud hos Blue Ocean Robotics

Digitale klynger fusionerer og skifter navn

På to dage: Knap 14.000 selvstændige har søgt om hjælp

Optimistisk E-20-arrangør: Vi tror, alt er oppe at køre igen til efteråret

Efter FDA-godkendelse: Ambu gør klar til Nordamerika

Nu producerer Grundfos værnemidler

Robotmager storsælger: Nu banker nye markeder på hos UVD Robots

Ordrer vælter ind: UVD Robots vil fordoble bemandingen

Nu har 20.000 virksomheder søgt om lønkompensation

Deif vender tocifret underskud til tocifret overskud

B&O overvejer statens corona-hjælpepakker

Nyt fra branchens bestyrelser

Elektronik-leverandør har skaffet én million mundbind til sundhedsvæsenet

Ingen coronakrise hos Palomat

GP Elektronik fortsætter positiv udvikling

B&O hyrer ny europæisk chef

Nu kommer hjælpen til selvstændige og små virksomheder

Cleantech-virksomhed henter bestyrelsesmedlem i Rambøll

Huawei hæver omsætningen trods amerikansk blacklisting

Kæmpe interesse for digitalt møde om eksport under corona

Tekniq Arbejdsgiverne får ny administrerende direktør

Headset-direktør kan ikke udelukke ordre-forsinkelser

Fusionskontrol udskydes til efter påske

Over 10.000 virksomheder har søgt om lønkompensation

Nordiske Medier går stærkt frem og lancerer nyt nichemedie målrettet kommuner

Rapport: Dansk erhvervsliv bløder milliarder

Fire års robot-innovation er ved vejs ende

Mir: - Vi er alvorligt påvirket

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Optimize measurement plans remotely with free ZEISS CALYPSO

Udnyt muligheden for at være i god tid

Perfekt og hurtig palletering

Kvalitet og kundetilfredshed går hånd i hånd

Kom med på besøg hos Vognmand Bent Mortensen A/S

Fra idé til færdigt produkt hos Gravlund Industrigummi

Ny forsendelse af iPad Pro - Den perfekte arbejdstablet

5 online moduler om nye krav fra MDR

Træt af horisontale brandsikre skabe?

Sådan skal du som selvstændig forholde dig til coronavirus

Lej dit løftegrej hos Carl Stahl A/S

Scanmaster i kampen mod corona

Find what you need from the ZEISS Industrial Quality world.

HN Group A/S producerer 175.000 ansigtsvisirer om ugen!

Super smart startkit til din næste messe

Online kursus i diagramtegning

Cp Sourcing udvider igen på 3D-kapaciteten

Ny kapsling/elskab? Stål eller Polycarbonat?

Ny membrantype er nu tilgængelig til et større udvalg af DEP

Præcision i særklasse med elektriske cylindre & aktuatorer

ESD strømper fra WALBOM A/S

Pssst…

Online møde om PED 2014/68

3D-printere, brunsvigere i verdensklasse og mødet med Josef

Undgå revner og sprækker i træ

Send til en kollega

0.125