23948sdkhjf

Rene batterianlæg får nemmere nettilslutning

To flowbatterianlæg fra VisBlue og et batterianlæg fra Lithium Balance er optaget på Dansk Energis positivliste. Batterierne kan dermed blive nettilsluttet med begrænset bureaukrati. Installatører skal blot anmelde nye installationer til det lokale netselskab, skriver Dansk Energi på sin hjemmeside.

Stadig flere invertere til solcelle-/batterianlæg bliver godkendt og optaget på Dansk Energis positivliste. Hybridanlæggene får nu selskab af anlæg, der udelukkende har fokus på op- og afladning.

-  Vi begynder for alvor at få henvendelser om rene batterisystemer til lagring af elektricitet. Vi har netop godkendt de første, siger civilingeniør Morten Erlang fra Dansk Energi, der administrerer positivlisten på vegne af de danske elnetselskaber.

Når et batterianlæg inkl. inverter står på positivlisten, mindskes papirarbejdet for de involverede parter op mod en nettilslutning. Forhandlere og installatører får dermed et ekstra salgsargument ved at kunne påpege, at netop deres anlæg lever op til Energinets tekniske forskrift 3.3.1. og dermed ikke skaber ravage på elnettet.

Kvikkere installation

Aarhus-virksomheden VisBlue er det første selskab, der har fået godkendt rene batterianlæg. To typer batterianlæg – med invertere på henholdsvis 7,2 og 12 kW – står på positivlisten. VisBlue sætter invertere fra det hollandske firma Victron Energy foran sine egenudviklede flowbatterier, der kan stables. Hvis kunderne efterspørger det, kan anlæggene altså gå op i størrelse og rumme fra 25 kWh og op.

- Det er en klar fordel at have det her på plads og stå på positivlisten. Nu kan vi installere vores anlæg uden at spørge nogen, siger direktør Søren Bødker fra Aarhus-virksomheden VisBlue, der indtil videre har solgt flowbatterier med plads til ca. 1 MWh elektricitet.

Ifølge Søren Bødker har flowbatterierne sin styrke, hvis kunderne ønsker at lagre strøm fra dag til dag, uge til uge eller måske endnu fra sæson til sæson. På kundelisten står indtil videre bl.a. boligforeninger og øer – herunder Livø, der ejes af Miljøministeriet og er ved at omstille fra diesel til vind, sol og batterier.

Øget udbytte af investering

Smørum-virksomheden Lithium Balance har også denne sommer fået optaget et batterianlæg på positivlisten. Anlægget, der er lanceret under brandet Xolta, benytter 30 kW-invertere fra ABB og kan rumme 79 kWh.

Lars Kruse, der er direktør for energilagring i Xolta/Lithium Balance påpeger, at flere boligforeninger og ejendomskomplekser ønsker at få strøm fra solceller. Batterier kan hjælpe dem med at få øget udbytte af deres investering.

- Ved at stå på positivlisten bliver installationsprocessen nemmere. Fremover skal installatøren blot anmelde anlægget til elnetselskabet, så vi er glade for at være med, siger Lars Kruse.

Anlæg, der ikke står på positivlisten, skal gennem en større papirgang i forhold til det lokale elnetselskab, og Lithium Balance har sat en række anlæg op under disse vilkår. Det gælder for eksempel et anlæg i Spøttrup Kulturhal i Skive (79 kWh), et hos boligforeningen Ringgården i Aarhus (158 kWh) samt et på Ballen Havn på Samsø (237 kWh).

- Vi har et par mindre anlæg beregnet på enfamiliehuse på vej, så dem vil vi søge om optagelse på positivlisten i løbet af efteråret, oplyser Lars Kruse.

Fordele for elnettet

Solceller er en vigtig drivkraft for udbredelsen af batterianlæg. Morten Erlang fra Dansk Energi vurderer, at de rene batterianlæg også kan blive en gevinst for de lokale elnet, der i de kommende år skal håndtere mange flere elbiler og varmepumper:

- Batterierne kan bl.a. udligne forbrugsspidser og bidrage til at udnytte det lokale elnet bedre i takt med, at belastningerne stiger som følge af bl.a. flere elbiler i de kommende år. Rene batterianlæg er mere fleksible end nogle typer hybridanlæg, der også skal håndtere en elproduktion fra solcellerne, og elbilbatterier, der først og fremmest skal være klar, når ejeren skal køre en tur, påpeger Morten Erlang.

Kilde: Dansk Energi

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.147