23948sdkhjf

Direktør svarer igen: Sats roligt på LED

Der er ingen grund til at frygte udviklingen, og kommuner og andre kan roligt skifte til LED allerede nu, lyder opfordringen.
Kommunerne bør vente fem år endnu, før de udskifter de nuværende gadelamper med LED-lamper.

Sådan lød det onsdag fra Christian Klinge fra ÅF Lighting her på Electronic Supply , og det får nu adm. direktør i Novalys, Tomas Østergaard, til at reagere.

- Selvfølgelig skal man som med alle andre indkøb undersøge produktet grundigt inden købet. Men at man skal vente 5 år på fælles standarder, mener vi ikke er nødvendigt. LED er særdeles besparende og har meget lang levetid, og vil være billigere i drift især på den lange bane, indleder han.

- Kommunerne står lige nu overfor at skulle udskifte gamle kviksølvarmaturer. De har valget at skifte til armaturer med de nyere belysningskilder eller om de skal skifte til LED. Nok er LED dyrere i indkøb, men de vil set over længere tid være de billigste. Derfor er vi ikke i tvivl om at LED er det rigtige at skifte til. Problemet er finansieringen, for kommunerne har ikke helt pengene.

Tænk anderledes
Tomas Østergaard påpeger, at LED – som med al anden elektronik – bare bliver bedre og bedre. Samtidig får produkterne flere og flere muligheder ud over det bare at give lys.

- Ingen tvivl om, at udviklingen inden for LED går stærkt. For at undgå det klassiske problem, at risikere at stå med en ældre teknologi, opfordrer vi kommunerne til at ”tænke anderledes”. Tanken er at de opfordres til at leje gadebelysningen frem for at eje denne, siger Tomas Østergaard, der er parat med et løsningsforslag:

- Det, man skal forsøge at undgå som kommune, er, at indskrænke sine handle muligheder. Det kan netop lade sig gøre med denne lejeløsning. Kommunerne kan allerede efter 5 år udskifte hele 2/3 dele af den lejede belysning, vel at mærke uden at lejen derved stiger. De har altså mulighed for hele tiden at følge med udviklingen. Til lejeløsningen skal det også nævnes, at det er en leje uden renter, gebyrer og uden lejestigninger.

Kvaliteten er afgørende
Novalys-direktøren opfordrer til, at man tjekker produktionslandet for både lampen og ikke mindst chippen, da alt for mange importerer meget billige LED-chip produceret i Kina og kvaliteten af disse kan variere meget.

- At det er de manglende standarder, der skal holde kommunerne tilbage fra at opstille LED, kan vi ikke se som grund. LED skal jo som alle andre belysningskilder opfylde de strenge krav der stilles til de forskellige vej klasser. Hvis de gør det er de fuldt ud lige så egnede som traditionelle lyskilder, siger Tomas Østergaard og afrunder:

- Vores konklusion er altså, at det ikke er spørgsmålet, om det skal være LED eller konventionelle belysningskilder, men at det er kvaliteten af produktet og hvilke muligheder der kan tilbydes.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078