23948sdkhjf

EUDP investerer 194 mio. kr. i nye energiteknologiske projekter

EUDP har valgt at støtte 47 nye energiteknologiske projekter med tilsammen 194 mio. kr.
Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram, EUDP, har valgt at støtte 47 nye energiteknologiske projekter med tilsammen 194 mio. kr. Projekterne kan bidrage til en fremtid uden fossil energi og samtidig skabe vækst og arbejdspladser i Danmark.

Projekterne har et samlet budget på 491 mio. kr., og projektdeltagerne stiller selv med ca. 60% af investeringen.

De største støttebeløb er givet til bioenergi, hvor 9 projekter tilsammen har fået tilsagn om knap 72 mio. kr. Derefter kommer vindkraft, hvor 7 projekter har fået knap 44 mio. kr. og energieffektivisering, hvor 12 projekter har fået godt 37 mio. kr.

- Vi har i denne runde bevilget penge til en række store projekter på bioenergi-området. Projekterne fokuserer blandt andet på at omdanne biomasse til gas, der kan anvendes i et motor, raffineres til flydende brændsler eller på sigt lagres i naturgasnettet. Samtidig arbejdes der på at genanvende næringsstofferne, hvilket giver mulighed for en bæredygtig anvendelse af biomassen. Sammen med energieffektivisering og udvikling af de øvrige teknologier vil projekterne kunne bidrage til, at Danmark får opbygget et fleksibelt og effektivt energisystem uden fossil energi, siger Bestyrelsesformand Torkil Bentzen.

Projekterne igangsættes i starten af det nye år og hovedparten forventes afsluttet i løbet af tre år.

De støttede projekter
Bioenergi - Inden for bioenergi fokuserer tre af projekterne på biogas og tre fokuserer på forgasningsteknologier hvoraf ét anvender gassen til metanolproduktion. Forgasningsprojekterne fokuserer bl.a. på at anvende lavværdi bio-brændsler, på at anvende askefraktionen til gødning og det største projekt sigter mod at demonstrere at forgasningsteknologien kan producere 2 MW elektrisk effekt, samt fjernvarme og bio-olie ud fra træflis. Derudover støttes Maabjerg Energy Concept, der har til formål at samtænke en række fuldskala-teknologier i et helhedsorienteret bæredygtigt systemkoncept. Endelig giver de tre biogasprojekter hver sit bud på, hvordan gasproduktion kan køre rentabelt alene ud fra husdyrgødning og halm.

Brint og brændselsceller - Projekterne indenfor brint og brændselsceller fokuserer på bl.a. på transportområdet, hvor der udvikles løsninger til elektriske og brintbrevne biler samt til last biler og arbejdskøretøjer. Èt projekt fokuserer på elektrolyse og har til formål at udvikle et fælles grundlag for benchmarking, tests og standarder. Endelig fokuserer et projekt på at udvikle stand-alone elforsyning til tele-systemer.

Energieffektivitet - En række projekter fokuserer på at effektivisere energiforbruget i industrielle processer og indenfor energiforsyning og køling. To projekter fokuserer på varmepumper, herunder på hvordan varmepumper kan bruges til at integrere vedvarende energi i fjernvarmesystemet. Endelig fokuserer to projekter på nye anvendelser af LED-teknologi til belysning.

Sol - Inden for sol fokuserer to projekter på tekniske forbedringer af solceller. Det ene vil optimering af solcellers ydeevne gennem bedre styring, og det andet vil udvikle en ny metode til at fremstille krystallinske silicium solceller. Endelig fokuserer et projekt på tekniske forbedringer af et soldrevet klimaanlæg.

Energisystemer - Inden for energisystemer fokuserer et projekt på at demonstrere, hvordan strøm fra vedvarende energikilder kan omdannes via brint og CO2 til naturgas, der kan lagres i naturgassystemet.

Vind - Vind-projekterne fokuserer på at udvikle en ny 2-vinget vindmølleteknologi, på at løse designudfordringer gennem nye værktøjer og modeller og på at udvikle nye tårne til store vindmøller. Der er desuden bevilget støtte til enkelte formidlingsprojekter, til at udvikle scenarier for energiforsyningen i et område i Frederikssund Kommune og til en række internationale samarbejdsprojekter under det Internationale Energiagentur, IEA

Nye muligheder for støtte i 2012
EUDP har i 2012 ansøgningsfrist den 6. marts og den 6. september. Programmet har her 371 mio. kr. til rådighed.

Programmet Green Labs DK, der støtter etablering af storskala testfaciliteter til nye klimateknologier, har også ansøgningsfrist den 6. marts og har 82 mio. kr. til rådighed.

Der afholdes informationsmøder om støttemulighederne den 18. januar i Århus og den 19. januar i København.
Læs mere om: EUDP
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.252