23948sdkhjf

Europas elektronikaffald skal på genbrugsstationen.

Nyt EU-direktiv pålægger landene at indsamle langt mere elektronikaffald end hidtil, så de værdifulde dele kan genbruges. Danmark opfylder allerede det nye direktivs mål.
Europæerne smider alt for meget elektronik i skraldespanden. I dag er EU-Kommisionen, Rådet og Europa-Parlamentet derfor blevet enige om et nyt WEEE-direktiv, der påbyder landene at indsamle langt mere elektronikaffald, så de værdifulde ressourcer kan genbruges.

Stor betydning for konkurrenceevnen
Elektronikaffald er den hurtigst voksende affaldskategori i EU. Derfor er der et stort behov for at få løftet barren i EU i forhold til både indsamling og nyttiggørelse.

- Det er et ambitiøst direktiv. Det vil på sigt få stor betydning for både miljøet og for konkurrenceevnen i Europa. I dag sidder Kina på 95 procent af markedet for de sjældne jordarter, som bruges i blandt andet mobiltelefoner. Fremover vil langt mere elektronikaffald blive indsamlet, så vi kan genbruge de værdifulde ressourcer. Samtidig undgår vi, at mange af de farlige stoffer i elektronikken kommer ud i miljøet, siger miljøminister Ida Auken.

Elektronikaffaldet indeholder mange værdifulde ressourcer. Eksempelvis er koncentrationen af sølv i mobiltelefoner så høj, at man kan lave en sølvring på fire gram fra kun tre telefoner.

Danmark er med i front
Danmark lever allerede op til det kommende direktivs mål om indsamling af 65 procent af den markedsførte mængde elektronikudstyr til husholdninger. Det betyder, at der i Danmark indsamles 15 kilo elektronikaffald pr. indbygger. Til sammenligning indsamler Italien blot fire kilo per indbygger, og det viser noget om den udfordring, mange EU-lande står overfor.

- Der bliver nu sat kød og blod på et vigtigt element i EU's ressourcestrategi. Det nye direktiv er en hjørnesten i EU’s strategi mod et ressourceeffektivt Europa. Forhandlingerne har været hårde, og jeg er glad for, at det er lykkedes at fastholde et højt ambitionsniveau, siger Ida Auken.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078