23948sdkhjf

EU til kamp mod elektronikaffald

Et nyt direktiv skal sørge for mindre spil og mere genbrug af det værdifulde elektronikaffald.
Europæerne smider alt for meget elektronik i skraldespanden.

Derfor er EU-Kommisionen, Rådet og Europa-Parlamentet torsdag blevet enige om et nyt WEEE-direktiv, der påbyder landene at indsamle langt mere elektronikaffald, så de værdifulde ressourcer kan genbruges.

Ambitiøst direktiv
Elektronikaffald er den hurtigst voksende affaldskategori i EU. Derfor er der et stort behov for at få løftet barren i EU i forhold til både indsamling og nyttiggørelse.

- Det er et ambitiøst direktiv. Det vil på sigt få stor betydning for både miljøet og for konkurrenceevnen i Europa. I dag sidder Kina på 95 procent af markedet for de sjældne jordarter, som bruges i blandt andet mobiltelefoner. Fremover vil langt mere elektronikaffald blive indsamlet, så vi kan genbruge de værdifulde ressourcer. Samtidig undgår vi, at mange af de farlige stoffer i elektronikken kommer ud i miljøet, siger miljøminister Ida Auken.

Elektronikaffaldet indeholder mange værdifulde ressourcer. Eksempelvis er koncentrationen af sølv i mobiltelefoner så høj, at man kan lave en sølvring på fire gram fra kun tre telefoner.

Kød og blod
Danmark lever allerede op til det kommende direktivs mål om indsamling af 65 procent af den markedsførte mængde elektronikudstyr til husholdninger. Det betyder, at der i Danmark indsamles 15 kilo elektronikaffald pr. indbygger. Til sammenligning indsamler Italien blot fire kilo per indbygger, og det viser noget om den udfordring, mange EU-lande står overfor.

- Der bliver nu sat kød og blod på et vigtigt element i EU's ressourcestrategi. Det nye direktiv er en hjørnesten i EU's strategi mod et ressourceeffektivt Europa. Forhandlingerne har været hårde, og jeg er glad for, at det er lykkedes at fastholde et højt ambitionsniveau, siger Ida Auken.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.084