23948sdkhjf

Millioner i ryggen: Intelligent kamerateknologi skal øge genanvendelsen af plast

Et nyt forskningsprojekt skal udvikle en kamerabaseret sorteringsmaskine til industrien, der kan finsortere plastikaffald efter dets type.

Projektet er støttet med 22,7 millioner kroner fra Innovationsfonden, og projektets parter er Aarhus Universitet, Vestforbrænding samt genanvendelsesvirksomhederne Dansk Affaldsminimering i Langå og Plastix i Lemvig. 

Formålet er at udvikle en helt ny teknologi, der har potentiale til markant at øge mulighederne for at genanvende plastmaterialer. Det skriver Innovationsfonden i en pressemeddelelse.

- Vi vil i projektet udvikle en maskine, der ved hjælp af tre forskellige typer kameraer kan sortere plast efter materialets specifikke egenskaber. På den måde kan vi kategorisere plastaffald efter dets præcise egenskaber, og på den måde opdele plastaffaldet i fraktioner, der faktisk er anvendelige, siger lektor Mogens Hinge, Institut for Ingeniørvidenskab, der leder projektet.

Tre kameraer i et

Sorteringsmaskinen, der vil blive styret af en kunstig intelligens, kommer til at indeholde tre forskellige slags kameraer, der til sammen kan affotografere plastmaterialets egenskaber direkte i et transportbåndssystem; et CMOS-kamera, et hyperspektralt kamera og et såkaldt terahertz kamera.

Et CMOS-kamera er helt almindeligt digitalt kamera som findes i smartphones. Det hyperspektrale kamera kan registrere langt flere forskellige bølgelængder end eksempelvis det menneskelige øje og kan på denne måde aflæse plastiktypers unikke spektrale signaturer. Og et terahertz kamera kan registrere materialers brydningsindeks:

- Terahertz giver et detaljeret billede af et givent plastmateriales specifikke egenskaber. Ved at benytte terahertz teknologi kan vi karakterisere materialeegenskaber med langt højere præcision end ellers, siger adjunkt Pernille Klarskov Pedersen, der er ekspert i netop terahertz teknologi ved Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet.

Mål på 96 procent

Projektet, der går under navnet Re-Plast, åbner op for at løse den store, globale udfordring med håndtering og genanvandelse af plastaffald ved hjælp af nøjagtig plastsortering, produktdokumentation og sporbarhed af materialer.

Målet er en genanvendt plast med en plastik-renhed på mindst 96 pct. efter polymertype og inddelt efter uønskede farver, fyldstoffer osv.

- Ved at koble de opnåede spektroskopiske signaler med den kemiske sammensætning af plasten, vil det være muligt at opnå rene, veldokumenterede plastfraktioner, som så kan genanvendes i den danske plastindustri. Re-Plast-projektet har til formål at udvikle teknologien, få det til at virke og implementere det i industrien. Vi tager teknologien hele vejen og viser, at det virker i genanvendelsesanlæg. Alt sammen til gavn for den danske cirkulære plastøkonomi, siger Mogens Hinge.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093