23948sdkhjf

Milepæl: Vestas-møllerne til Saudi Arabiens første vindmøllepark er ankommet

Saudi-Arabien, der traditionelt er kendt for sine oliereserver, er hastigt i gang med at omstille sin energiproduktion fra fossile brændstoffer til vind- og solenergi.

Den seneste milepæl i denne overgang er ankomsten og opsætning af de første 20 Vestas-turbiner til Dumat Al-Jandal, Saudi-Arabiens første store vindmøllepark.

Med sine 99 vindmøller af typen V150 4.2MW, hver med en navhøjde på 130 meter og en rotordiameter på 150 meter, udgør Dumat Al-Jandal første fase i den nye energi-strategi.

Vindmølleparken Dumat Al-Jandal kommer til at ligge i Saudi-Arabiens Al-Jouf-provins, 900 kilometer nord for hovedstaden Riyadh og ventes at blive sat i kommerciel drift i første kvartal af 2022.

Projektet blev i januar 2019 vundet af et konsortium af specialiserede internationale virksomheder anført af EDF Renewables i partnerskab med Masdar efter et udbud fra Saudi Arabia’s Renewable Energy Project Development Office (REPDO). I konsortiet indgår danske Vestas, der vil være ansvarlig for projektets teknik, indkøb og konstruktion.

- Danmark og Saudi-Arabien har begge store ambitioner inden for vedvarende energi. I juni måned i år annoncerede Saudi-Arabiens energiminister HRH Prins Abdul Aziz bin Salman, Saudi Arabiens mål om, at 50 procent af landets elektricitet inden 2030 skal komme fra vedvarende energikilder, siger siger Saudi-Arabiens ambassadør i Danmark, Fahad bin Maayouf Al Ruwaily og fortsætter:

- Det glæder mig at se, hvordan store danske virksomheder med banebrydende teknologi inden for vedvarende energi bidrager til at løse denne opgave med grønne energiprojekter og hjælper det historiske skift til bæredygtig energiproduktion på vej. Jeg er overbevist om, at dette samarbejde blive foldet endnu mere ud og åbne op for nye horisonter i fremtiden, når brugen af vedvarende energi vokser og bliver mere populær.

Aftalen betyder, at Dumat Al-Jandal ikke blot bliver den hidtil største vindmøllepark i Mellemøsten, den er samtidig også det et af de mest omkostningseffektive vindenergiprojekter i verden med en pris på elektricitet på 0,02 USD pr. KWh. 

Vindmølleparkens elektricitet produceres under en 20-årig energiaftale (power purchase agreement /PPA) med Saudi Power Procurement Company (SPPC).

Når den er fuldt operationel, vil den forsyne op til 70.000 saudiske husstande med el og forbedre klimaregnskabet med ca. 994.000 ton CO2 om året.

Overgangen fra olie til bæredygtig energiproduktion er en del af Saudi Arabiens ambitiøse Vision 2030. I løbet af de næste ti år vil den saudiske regering investere over 50 milliarder dollars i udviklingen af mere end 30 sol- og vindenergi-projekter for at booste landets el-produktion samtidig med at olieforbruget reduceres.

Målet er, at Saudi Arabien i 2030 får dækket halvdelen af sin el-produktion ved hjælp af vedvarende energi.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.109