23948sdkhjf

Innovativ virksomhed efterlyser innovative myndigheder

UV-lys kan spille en afgørende rolle i forhold til at bremse smitten med coronavirus. Det mener Thomas Efsen, der er direktør hos Efsen UV & EB Technology.

Thomas Efsen har igennem måneder forsøgt at få Sundhedsstyrelsen til at tage stilling til, hvorvidt UV-lys kan føjes til anbefalingerne for at bremse smitten af coronavirus.

Eller i det mindste anerkende, at teknologien i nogle anvendelser er mere anvendelig end sprit og sæbe. 

Virksomheden har nemlig i al hast lanceret en række produkter, der på mange områder kan aflaste både personale og spritbeholdning mange steder i forbindelse med virusbekæmpelse.

På tv

Innovative løsninger fik national bevågenhed, da TV-programmet Aftenshowet den 10. september besøgte Efsen UV & EB Technology og Thomas Efsen.

Vært Mette Bluhme Rieck fik forevist den innovative UV-Bench, der kan inaktivere virusartikler på 10-20 sekunder. Smart til eksempelvis din mobiltelefon, kirkernes salmebøger eller børnehavens legetøj.

I et panel i studiet fulgte Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, Kåre Mølbak, faglig direktør hos Statens Serum Institut, og tv-lægen Peter Qvortrup Geisling interesseret med.

- Jeg synes, at det er smart, lød den umiddelbare vurdering fra Søren Brostrøm, der også mente, at det var godt, at der var virksomheder, som var innovative og tænkte i nye løsninger.

Han understregede dog, at nye teknologier skulle dokumenteres.

Kåre Mølbak mente, at udviklingen af nye produkter kunne være en af de positive følger af pandemien, at nye teknologier ville hjælpe mod influenza, fremtidige virusser og bakterier generelt. 

Mangler tid

Det var netop dokumentationen, som skulle vise sig at være et problem for Thomas Efsen. Ikke at levere dokumentationen, for UV er en udbredt teknologi, og der er allerede meget forskning på covid-19, så dokumentationen er på plads. Nej, problemet er, at Sundhedsstyrelsen angiveligt ikke har tid til at kigge på dokumentationen.

- Det virker ærligt talt, som om vores myndigheder stadigvæk er virkelig pressede. Vi har igennem måneder forsøgt at få dem til at interessere sig for en i mange tilfælde smartere UV-teknologi end sprit og sæbe, som de beder hele befolkningen bruge mange gange dagligt, siger Thomas Efsen.

- Vi skal ikke have dem til at godkende vores produkter, men de skal interesse sig for denne teknologi i alle disse nye anvendelser, så hverdagen bliver mindre enerverende for borgerne i Danmark, lyder det fra direktøren.

Vær innovative

Rigtig mange anvender allerede Efsens produkter, og i udlandet bruger man UV-lys i meget større omfang end i Danmark.

- Men vi har rigtig mange institutioner, foreninger, butikskæder og så videre, der gerne vil bruge UV for at spare tid, ressourcer og slide mindre på de materialer, de hele tiden gør rent med vand og sæbe. Vi lever heldigvis i et land med tiltro til myndighederne, men når folk ringer til Sundhedsstyrelsen, får de bare vide, at anbefalingerne er vand og sæbe, uden at myndighederne kigger på sæbe og sprits effekter på materialer og tidsforbrug, siger Thomas Efsen.

- Det er klart, at i foråret, hvor alting var helt undtagelsesvist, kan man ikke kræve, at myndighederne har tid eller overskud til at tage stilling til sådan et spørgsmål, men vi har vidst, at der kom en anden bølge, og nu er vi midt i den, og myndighederne har ikke været innovative i deres forslag til bekæmpelse af virus. Der snakkes også om tredje og fjerde bølge, og nu mutationer af covid-19, siger Thomas Efsen.

- Så vi kigger ind i et mere langsigtet forløb, hvor vi skal til at indrette os i en verden, hvor virusbekæmpelse er en del af hverdagen. Og her mener jeg, at det er vigtigt, at vores myndigheder er lidt mere oppe på beatet og lidt mere innovative i forhold til deres anbefalinger til befolkningen, siger Thomas Efsen.

Foreløbigt er Thomas Efsen Efsen blevet bedt om at komme med et forslag til reviderede NIR-standarder fra SSI, men hos Sundhedsstyrelsen har man ifølge Thomas Efsen blot informeret:

"Det er ikke en retningslinje, vi lige er i gang med lige nu."

- Innovative virksomheder har brug for innovative myndigheder - innovation er jo nytænkning og ændringer, og hvad nytter det, hvis de myndigheder, hvis råd vi følger og sætter vores lid til, ikke også er med på nytænkning og ændring, siger Thomas Efsen.

Electronic Supply har været i kontakt med Sundhedsstyrelsens pressetjeneste. Her har man ikke en kommentar til artiklen, men henviser i det aktuelle spørgsmål til Sikkerhedsstyrelsen.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.11