23948sdkhjf

Amerikansk efterretningstjeneste spionerede på danske Terma

Den amerikanske efterretningstjeneste NSA har i samarbejde med Forsvarets Efterretningstjeneste blandt andre overvåget den danske forsvarsleverandør Terma.

Det skriver DR.

I 2015 advarede en whistleblower fra Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) ledelsen via en række interne rapporter. Det er disse rapporter, som DR Nyheder har fået indsigt i via flere af hinanden uafhængige kilder, der har haft indsigt i rapporterne.

Ifølge disse kilder har NSA i samarbejde med FE tappet danske internetkabler for informationer til at spionere mod blandt andet det europæiske kampfly Eurofighter, det svenske Gripen-kampfly fra Saab og den danske forsvarsvirksomhed Terma, der leverer komponenter til det amerikanske kampfly Joint Strike Fighter F-35.

I 2015 var processen med udvælgelsen af Danmarks nye kampfly i fuld gang. I 2016 blev det offentliggjort, at Danmark ville indkøbe 27 Joint Strike Fighter F-35 til en samlet pris af 16 milliarder kroner.

- De er dybt inde og grave i nogle danske industrihemmeligheder, hvilket normalt er det, vi beskylder kineserne for at gøre hele tiden, siger efterretningsforsker Tobias Liebetrau fra Center for Militære Studier ved Københavns Universitet til DR.

Ifølge DR Nyheders oplysninger så er der flere oplysninger om spionage mod mål i Danmark og nabolande i den undersøgelse, som Tilsynet med Efterretningstjenesterne i august aflevererede til forsvarsminister Trine Bramsen.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.11