23948sdkhjf

Aalborg Universitet vil booste samarbejde med erhvervslivet

Aalborg Universitet har som et af de første universiteter i Europa kortlagt de enorme forskningsressourcer, som universitetets mange ph.d.-studerende rummer.
BrainMatch er overskriften for en ny serie af initiativer fra Aalborg Universitet og BrainsBusiness, som skal booste samarbejdet mellem universitetet og erhvervslivet til fælles gavn. Universitetet er i forvejen kendt og anerkendt som Danmarks mest erhvervsvenlige universitet, men dekanen for Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet vil meget mere:

- Det er vores grundlæggende holdning, at vi driver forskning for samfundets skyld og ikke for vores egen, siger Eskild Holm Nielsen og fortsætter:

- Det potentiale, der ligger i øget nyttiggørelse af universiteternes forskning er så stort, at det kan sikre Danmarks vækst og velfærd fremover. Det forsøger vi på løbende, og nu søsætter vi en ny række af initiativer, der skal understøtte denne udvikling – til gavn for både virksomheder og vores forskere og studerende.

De nye BrainMatch-initiativer begrænser sig i første omgang til IKT-området (Informations- og KommunikationsTeknologi), der på Aalborg Universitet både omfatter Det Teknisk-Naturvidenskabelige, Det Samfundsvidenskabelige, Det Humanistiske, og Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet. Men dekanen forventer, at initiativerne vil sprede sig til resten af universitetet og til andre danske og europæiske universiteter. Målsætningen er blandt andet, at langt flere ph.d.-studerende skal samarbejde med virksomheder om innovation og i sidste ende patenter og opfindelser:

- I dag er det cirka halvdelen af vores ph.d.-studerende, der i løbet af deres studietid samarbejder med en eller flere virksomheder. Det er vores målsætning, at alle – både danske og udenlandske – ph.d.-studerende skal samarbejde med virksomheder i løbet af deres studietid, forklarer Eskild Holm Nielsen videre.

Konkret har BrainsBusiness kortlagt de ph.d.-studerendes forskningskompetencer, som nu skal tilbydes virksomheder, der mangler kompetencer, innovation og viden inden for et givent felt. Databasen skal løbende vedligeholdes og udbygges, og det hele foregår i tæt samarbejde med repræsentanter fra erhvervslivet. Én af dem er Grimur Lund, der er administrerende direktør i den engelske software-koncern AVEVAs afdeling i Aalborg:

- Danske virksomheder skal for alvor søge vækst via deres R&D-afdeling (Research & Development). Og ph.d.-databasen bliver en ny døråbner ind til universitetet, som ikke er set før. Det er et digitalt katalog over viden og kompetencer, og en unik mulighed som alle virksomheder bør gøre brug af. Netop ph.d.’erne er jo et oplagt sted at starte, da de pr. definition beskæftiger sig med ny forskning inden for et meget specifikt område. Det skal føre til nye opfindelser og ny teknologi, pointerer Grimur Lund.

Også ph.d.’erne er begejstrede. Undersøgelser blandt de studerende viser, at langt de fleste gerne vil i øget dialog med erhvervslivet – dels for at få afprøvet deres studier i praksis, dels som karrierefremmende middel, men også for eventuelt at søge patenter i samarbejde med en virksomhed:

- Det er min opfattelse, at mange af mine medstuderende i stigende grad søger hen imod anvendt forskning frem for akademiske problemstillinger, der kan have en vis distance til virkeligheden. Derfor håber jeg, at det nye initiativ blandt andet kan hjælpe med til, at min forskning bliver eksponeret for en lang række virksomheder, siger ph.d.-studerende Rasmus Krigslund, der blandt andet har samarbejdet med Lyngsoe Systems om udvikling af trådløs teknologi til logistikløsninger.

Og der er flere konkrete initiativer på vej fra Aalborg Universitet. Blandt andet munder de igangværende projekter ud i en stor national konference den 27. marts 2012 i Aalborg, hvor en lang række danske forskere og virksomheder sætter hinanden stævne, og hvor Aalborg Universitet vil fremvise den nyeste forskning inden for IKT-området.

Kilde: Aalborg Universitet

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125