23948sdkhjf

Brintbranchen: Oliestop baner vej for brint og PtX

Med den historiske aftale om stop for olieproduktionen i 2050 og en aflysning af 8. udbudsrunde, går Danmark forrest i afviklingen af den fossile afhængighed.

Det betyder dog ikke, at Nordsøeventyret er slut.

- Der er stadig mange kapitler at skrive, men denne gang er de grønne. Storskala brint og Power-to-X (PtX) kan sikre fortsat massiv energiudvinding og -eksport bl.a. fra Nordsøen. Ved at udbygge den eksisterende produktion af offshore vedvarende energi og konvertere den til brint ved elektrolyse, kan Danmark ikke alene eksportere ren brint til det hastigt voksende europæiske marked, brinten kan også bruges i videre processer til produktion af grønne brændstoffer til bl.a. skibs- og luftfarten, skriver Brintbranchen i en kommentar til udmeldingen om at der sættes en stopper for dansk olie- og gasproduktion i 2050.

Brintbranchens direktør, Tejs Laustsen Jensen, glæder sig over den historiske aftale, der sikrer klare rammer for omstillingen.

- Med denne beslutning har regeringen og de øvrige aftalepartnere taget et meget vigtigt og stort skridt mod en fossilfri fremtid. Det er afgørende, at der nu sættes en slutdato for udvindingen af den sorte energi. Men det betyder også, at vi skal arbejde hurtigt og strategisk for at få gang i den energiproduktion, der skal erstatte olien. Der er allerede nu et stort marked både for brint og PtX-produkter, og vi skal sikre, at vi i Danmark dominerer de markeder fremover, siger Tejs Laustsen Jensen.

Større potentiale

Brintbranchen offentliggjorde for nyligt brint- og PtX-strategien ”VE 2.0”. Analysen viser, at potentialet for værdiskabelse for brint og PtX er større end olie og gas nogensinde har været.

Olie og gas eksporten stod for 31 milliarder kroner på sit højdepunkt i 2006. Brintbranchens analyse viser, at den forventede eksport af grøn energi alene vil være helt op til 84 milliarder kroner. 

Tejs Laustsen Jensen glæder sig derfor ikke kun over den nye aftale på klimaets vegne, men i høj grad også på vegne af den hastigt voksende danske brint- og PtX-industri.

- Der er ingen tvivl om, at vi i Danmark har alle tænkelige fordele i forhold til at dominere de nye, grønne markeder. Vi ved, at brint er en stor del af løsningen på omstillingens udfordringer – både den rene brint og andre højværdiprodukter. Der er et enormt potentiale for eksport af energi, energiteknologi og andre brint- og PtX-relaterede løsninger langs hele værdikæden – alt sammen noget vi producerer i Danmark, siger Tejs Laustsen Jensen.

 

Kommenter artiklen

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078