23948sdkhjf

Alarmer skal sikre overvågning af covid-syge

Læger fra Rigshospitalet, Bispebjerg og Frederiksberg Hospital har i samarbejde med forskere fra DTU udviklet et system, der følger coronapatienters tilstand døgnet rundt. 

Hver dag stiger antallet af coronapatienter på sygehusene, og i de næste uger risikerer endnu flere at blive så syge af virusset, at de skal indlægges.

Med et nyt overvågningssystem håber landets lunge- og infektionsmedicinske afdelinger at kunne tage noget af presset.

Systemet følger via en app konstant patienterne og slår alarm til personalet, hvis deres tilstand forværres.

Det giver patienterne en større tryghed, forklarer Katja Kjær Grønbæk, der er tilknyttet projektet som ph.d.-studerende og læge på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.

- Mange af covid-patienterne ligger isoleret bag to døre, og de må ikke gå ud fra stuen, hvis de bliver dårlige. De skal hive i snoren og vente på, at personalet kommer.

- Med appen kan vi hele tiden følge deres puls, vejrtrækning og blodets iltmætning. Sker der en forværring i deres tilstand, ifører vi os isolationstøjet og går ind til dem, siger Katja Kjær Grønbæk.

Indtil videre er systemet testet på godt 100 patienter, der er eller har været indlagt på hospitaler i hovedstaden.

I de næste måneder skal det udbredes til alle landets regioner.

Målere og app
72-årige Simun Fuglø er en af de patienter, der har afprøvet overvågningen. Han blev indlagt på Rigshospitalet for knap en uge siden, fordi han havde svært ved at trække vejret.

- Da jeg kom ind, var jeg meget dårlig. Det første døgn er en stor tåge for mig, siger han.

Ved indlæggelsen blev han tilkoblet overvågningen, som består af et plaster på brystet, en iltmåler på pegefingeren og et ur om håndleddet.

- Jeg vidste, at sygeplejerskerne med det samme kunne aflæse, hvis jeg skulle få det dårligt, og det gav mig tryghed. Uden ville hjælpen bero på, at jeg skulle kalde på dem, og der ved man jo, at der kan ske en menneskelig fejl, siger Simun Fuglø til Ritzau.

- Det hele virkede meget enkelt. Det eneste, jeg bemærkede, var, da batteriet i uret på et tidspunkt skulle udskiftes.

Simun Fuglø blev udskrevet tirsdag og skal nu komme til kræfter hjemme.

System frigør tid
Foruden at give patienterne tryghed frigiver systemet tid til personalet, da det frasorterer ubetydelige forandringer hos patienten. Dermed alarmeres personalet ikke uden grund, siger Katja Kjær Grønbæk.

De kan i stedet koncentrere sig om de mest syge.

- Når vi på appen kan se, at en patient er stort set upåvirket af sygdommen, så ved vi, at vi ikke behøver at se til vedkommende her og nu, men i stedet kan gå ind til den patient, der har det rigtig dårligt, siger hun.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.094