23948sdkhjf

Esa vilde med dansk rum-motionsudstyr: Forlænger kontrakt for millioner

Den europæiske rumorganisation Esa har netop udvidet en kontrakt med Danish Aerospace Company på virksomhedens nyudviklede E4D-motionsudstyr.

E4D står for Enhanced European Exploration Exercise Devices og er udviklet af Danish Aerospace Companys ingeniørteam. Udstyret har flere træningsfunktioner, der vil hjælpe astronauterne med at få en mere varieret træning, når de opholder sig i rummet. E4D-crosstraineren vil blive en vigtig del af astronauternes daglige træning, da den giver dem en komplet workout, samt mere variation, da astronauterne skal træne mindst to timer hver dag.

- Vi er meget glade for, at Esa har udvidet og forlænget kontrakten, da det tilfører udstyret ekstra funktioner, samt giver os mulighed for at levere ekstra softwareværktøjer, så det bliver nemmere for Nasa’s og Esa’s specialister at bruge, forklarer Thomas A. E. Andersen, administrerende direktør for Danish Aerospace Company, i en pressemeddelelse.

- E4D og dets forskellige elementer har allerede skabt en stor interesse ikke kun hos Esa og Nasa, men også hos flere af de private aktører som arbejder med den kommercielle side af bemandet rumfart. Dette viser, at E4D er med til at skabe et unikt fundament for fremtidige forretningsmuligheder inden for dette område, tilføjer han.

Den nye kontrakt med Esa er både udvidet og forlænget i forhold til udviklingsaktiviteter. Udstyret skal nu leve op til en lang række yderligere krav og indeholde ekstra funktioner, samt suppleres med en række specifikke softwareværktøjer.

Nasa og Esa vil afprøve E4D på den internationale rumstation i to-tre år efter forventet opsendelse i 2023. Den nye kontraktudvidelse vil løbe til 2025 og har en værdi på cirka 4,1 millioner kroner, hvilket er en forøgelse af kontrakten på 16 procent.

- Jeg er meget stolt over dette udstyr, som vores kreative ingeniører har designet. Det bliver noget helt unikt indenfor motionsudstyr til astronauter, og indeholder blandt andet en ny motionsform - tovtrækning, som aldrig før har været prøvet i rummet. Variation i motionen er uhyre vigtig for astronauterne, således mange forskellige muskelgrupper aktiveres løbende under opholdet i rummet, men lige så meget for at give dem afveksling og opretholde motivationen. En rejse til eller fra for eksempel Mars varer mellem seks til otte måneder, så varieret motion til adspredelse er helt afgørende, udtaler Thomas A. E. Andersen.

E4D prototypen blev evalueret i syv uger i efteråret 2019 af et panel sammensat af blandt andet 14 erfarne astronauter fra Nasa, Esa og den japanske rumfartsorganisation Jaxa. Sammenlignet med udstyr fra en amerikansk konkurrent blev det enstemmigt vedtaget at arbejde videre med E4D fra Odense.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.079