23948sdkhjf

Robotter og automatisering kan løse manglen på faglært arbejdskraft

Robotter er en del af løsningen på Danmarks mangel på faglærte medarbejdere. Sådan lyder det fra robotvirksomheden OnRobot, der i en pressemeddelelse bakkes op af en række interessenter.

Ifølge en fremskrivning, så vil det danske arbejdsmarked mange op imod 100.000 faglærte medarbejdere særligt i industrien.

- Set ud fra et samfundsmæssigt perspektiv har Danmark ikke råd til at gå glip af ordrer, omsætning og eksport som følge af, at der mangler kvalificeret arbejdskraft. Vi skal genoprette landets økonomi og indhente det tabte og betale af på den ophobede gæld ved at producere mere kosteffektivt med intelligent anvendelse af nye teknologier og løsninger, siger Enrico Krog Iversen, CEO i OnRobot.

OnRobot i Odense har derfor selv taget initiativ til en række nye tiltag, der skal stimulere automationsgraden på danske arbejdspladser. Det fortæller Vikram Kumar, General Manager for EMEA i OnRobot:

- Vi har valgt at gøre noget for at gøre det mere attraktivt at blive faglært ved at tilbyde grydeklare uddannelsespakker med robotudstyr til blandt andre erhvervsskolerne rundt omkring Danmark. Det er jo ikke til at holde ud at tænke på, hvis fabrikker risikerer at komme til at stå stille, selvom efterspørgslen er til stede, men fordi den relevante arbejdskraft mangler, siger Vikram Kumar.

Automation er for alle

I Dansk Robot Netværk, som repræsenterer 200 danske medlemmer virksomheder, uddannelser og organisationer, der ønsker at fremme automatisering i Danmark, arrangerer man blandt andet virksomhedsbesøg, hvor beslutningstagere også blandt de mindre automatiserede SMV’er kan lære af andres virksomheders robot-erfaringer, før de selv kaster sig ud i det.

- SMV-ledere har selvfølgelig hørt om Industri 4.0 og er klar over, at det er den vej, det går. Men de kan godt have svært ved at se business casen, selvom automationsfesten er for alle, siger DIRAs formand, Kim Reeslev, der til daglig er Sales Manager i robotvirksomheden KUKA Nordic AB.

Manglende investeringer

Alene inden for jern og metal vil eksempelvis være 27.000 færre faglærte i 2030, og også her er automationsmulighederne iøjnefaldende. Hos Dansk Metal ønsker man også at øge automatiseringsgraden på danske arbejdsplads for at sikre dansk konkurrenceevne, produktion i Danmark og sunde jobs. Derfor har organisationen udarbejdet en decideret robotstrategi.

Strategien konkluderer, at der er ”behov for robotter i dansk erhvervsliv”. Formand for Dansk Metal, Claus Jensen, skriver bl.a. i sit forord til strategien:

- Mange af de kolleger, som Dansk Metals medlemmer konkurrerer med ude i verden, benytter i stigende grad robotter og andre automatiske løsninger. Det er med til at øge konkurrencen, da de udenlandske kolleger med hjælp fra robotter kan producere produkter af høj kvalitet – hurtigere og til en langt lavere pris end i Danmark. Ude i verden ser vi simpelthen lige nu et internationalt race to the top, hvad angår investeringer i automations- og robotløsninger. Derfor besluttede vi at sætte et ambitiøst mål for implementering af robotter i Danmark.

- Målet var at få 5000 flere robotter i Danmark i 2020. Desværre investerer danske virksomheder alt for lidt i automations- og robotløsninger, så vi er langt fra målet. De manglende investeringer er en udfordring for Danmarks konkurrenceevne. Skal vi i Danmark forblive konkurrencedygtige og dermed sikre det løn- og velfærdsniveau, vi har i dag, kræver det handling, lyder det fra Claus Jensen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078